De Doelen

12 februari 1979

Elton John zet de Doelen op z'n kop

In 1979 stond Elton John samen met percussionist Ray Cooper in de Grote Zaal. Na deze overweldigende avond had bezoeker Aart Hollaar er een nieuwe held bij.

"Mijn ontdekkingsreis in de muziek begon eind jaren zeventig in mijn puberjaren. Ik maakte kennis met Elton John doordat ik de LP A Single Man kocht. In de kranten van die tijd las ik dat Elton John na zijn eerste successen een moeilijke tijd had gehad. Ik hoorde dat ook terug in nummers als It Ain’t Gonna Be Easy, I Don’t Care en Madness. Met deze rauwe nummers sloeg Elton John een andere richting in die brak met de hits die hij eerder scoorde.

Toen bleek dat Elton John in februari 1979 in de Grote Zaal van de Doelen zou optreden, had ik het geluk kaartjes te bemachtigen voor dit concert. Links op de podiumring, op de eerste rij en wat bleek? Deze plaats was maar zeven meter verwijderd van zijn piano! Die avond trad Elton John op zonder zijn band. Dat klonk natuurlijk anders dan op de LP, maar het was ongelooflijk hoe hij enkel met piano en zijn stem de Grote Zaal vulde met de nummers die ik eerder noemde. Terwijl ik daar zat op de eerste rij van de podiumring ramde hij, zonder gitaren en drums, zijn nummers recht de zaal in. Wat een fantastische ervaring, ik keek op zijn handen en kon hem bij wijze van spreken bijna aanraken.

Na de pauze ging het concert verder. Elton kreeg gezelschap van een lange, kalende man. De man was gekleed in een zwart pak en had een klein rond brilletje op. Het bleek de virtuoze percussionist Ray Cooper te zijn. Wat was dat een fantastische combinatie! Ray Cooper bleek allesbehalve de saaie verschijning die hij op het eerste gezicht leek te zijn. Hij was een echte showman die op spectaculaire wijze de zang en het pianospel van Elton voorzag van, ja hoe zal ik dat zeggen, geluid. Het publiek ging staan, danste voor het podium en in de gangpaden. Elton John schopte geregeld zijn kruk naar achteren, ging door zijn knieën en speelde alsof zijn leven er vanaf hing. Ook klom hij bovenop de piano en zelfs liggend op de piano speelde hij door. De Grote Zaal van de Doelen stond op z'n kop!

Die avond ging ik volkomen overweldigd naar huis. Ik had er een nieuwe held bij: een kleine Engelsman met een pet op die zich zo vrij had gevoeld in de Grote Zaal van de Doelen. Ik heb hem daarna nog vele malen zien optreden, zowel in De Kuip als in Ahoy, maar nooit heeft het die eerste ervaring kunnen overtreffen."

© Klaas Wijchman
© Klaas Wijchman

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Lucas & Arthur Jussen: 'In de Doelen zijn we gegroeid'

Al jaren geven pianisten Lucas en Arthur Jussen de prachtigste concerten op ons podium. Onlangs spraken we ze over hun band met de Doelen: van hun debuut bij het Rotterdams Philharmonisch en het geweldige Doelenpubliek tot kroketten in de kleedkamer.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer