De Doelen
© John Groot (alias PHOXX)

19 november 2017

Opening expo 'Portretten Pandora's Music Box'

Op 19 november opende DIG IT UP Gallery de expositie ‘Portretten Pandora’s Music Box’: een unieke fotocollectie met nooit eerder vertoonde bezoekersportretten van het toonaangevende festival Pandora’s Music Box dat in 1985 in de Doelen plaatsvond.

Pandora’s Music Box vond plaats in 1983, 1984 en 1985 in de Doelen en was dé grote voorganger van wat later Motel Mozaique en zelfs Lowlands zou worden. Ook het onvergetelijke Ein Abend in Wien in 1992, eveneens in de Doelen en met o.a. Nirvana op het programma, werd naar voorbeeld van dit toonaangevende festival georganiseerd. Pandora's Music Box trok met een eigenzinnige programmering van new wave muziek, voordrachten en performances duizenden toeschouwers. Bekijk het filmpje onderaan deze pagina om een indruk te krijgen van dit bijzondere festival. 

Uniek tijdsbeeld muziek- en kunstcultuur

In 1985, tijdens de derde en tevens laatste editie van het festival, werd van alle bezoekers, medewerkers, muzikanten en journalisten een portretfoto gemaakt. Dit leverde maar liefst 6543 portretten op, die een prachtig tijdsbeeld geven van de pop- en jongerencultuur in de jaren ’80. Van het grootse plan om deze beelden met een raket de ruimte in te sturen kwam helaas niets terecht. De foto’s waren zelfs jarenlang onvindbaar. Na een speurtocht vond DIG IT UP de negatieven op zolder van Mojo-oprichter Berry Visser. Al snel werd begonnen met digitaliseren. 

Allereerste portretten vanaf nu te bewonderen

Via een succesvolle crowdfundingactie heeft DIG IT UP geld opgehaald om een expositie te starten. Een selectie van 135 foto’s is nu voor het eerst te zien in DIG IT UP Gallery. De etalagetentoonstelling is 24/7 zichtbaar vanaf de straat. Iedere donderdag- en vrijdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur is in de galerie een uitgebreidere tentoonstelling te bekijken (vrij entree).

DIG IT UP Gallery
Schiedamsedijk 62a, Rotterdam

Was u er zelf bij, in 1985? Of kent u mensen die erbij waren? Alle portretten zijn hier online te zien. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Pandora's Music Box: trendsetter voor andere festivals

In 1983, 1984 en 1985 vond in de Doelen het legendarische festival Pandora's Music Box plaats: een samensmelting van alternatieve muziek, beeld, performance art, theater en andere kunstvormen. Een voorbeeld voor festivals die daarna zouden volgen.

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer