De Doelen
© Hans van Dijk

20 februari 1983

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

"Ik had een lp van Randy Newman, Little Criminals, die ik veel draaide", vertelt Emmy Fons, die begin jaren tachtig in Rotterdam woonde en nog nagenoot van de naweeën van het hippietijdperk. "Newmans muziek deed veel stof opwaaien in die tijd, vooral door het nummer Short People, waarin hij short people met de grond gelijk maakt. Men was daar erg verontwaardigd over, want hij zou kleine mensen discrimineren. Volgens mij ging dat nummer niet over kleine, maar over kortzichtige mensen. Ik zong zijn teksten woord voor woord mee. Later ontdekte ik dat hij juist in een rol kroop, om dingen te kunnen zeggen die not done waren, om zijn luisteraars in verwarring te brengen. Newman was een poëet, zo zag ik het."

Fons ging in die tijd niet vaak naar concerten, maar toen ze hoorde dat Randy Newman naar de Doelen kwam, wilde ze erheen. Echtgenoot Wilke ging mee. "We zaten helemaal bovenin de zaal. Randy en zijn vleugel hadden voor ons Madurodam-afmetingen aangenomen. Hij speelde zijn bekendste songs, zoals Short People, maar ook het gevoelige I’ll Be Home en Albert Einstein in America, een heel fijn nummer met violen op de achtergrond. Tussendoor zei hij af en toe iets grappigs, de man heeft natuurlijk humor, maar verder legde hij weinig expressie aan de dag. Aan performance doet hij gewoon niet. Misschien omdat hij wil dat het om de muziek gaat, en minder om hem. Toch vond ik het niet saai. Ik heb genoten van die unieke stem, alsof hij de klanken in een zware rugzak de berg op moet dragen en desondanks de top van de berg haalt."

Of ze in februari weer komt kijken, naar een inmiddels 75-jarige Newman, weet Fons nog niet. "Maar ik ga wel weer een platenspeler kopen, zodat ik mijn honderden lp’s weer kan draaien. Ik ga Little Criminals gauw opsnorren." 

Concert afgelast

Helaas werd een aantal weken voor Newmans concert in 2018 bekend dat hij zijn Europese tournee heeft moeten afgelasten vanwege een ernstige knieblessure waarvoor hij een operatie moet ondergaan. Hiermee is ook zijn concert in de Doelen komen te vervallen.

De bovenstaande foto dateert uit 1979 toen Randy Newman met het Rotterdams Philharmonisch Orkest repeteerde voor een gezamenlijk concert in Ahoy in het kader van de lifestylebeurs Casa Nova '79. 

Reacties

Heleen van der Sluys

Was bij dit concert samen met mijn dochter die destijds in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit studeerde. Een heel gelukkige tijd was dat! Sindsdien overtuigd fan van Randy Newman.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.