De Doelen
© Marco Borggreve

09 december 2015

Budapest Festival Orchestra: 'toppunt van emotie, beleving en schoonheid'

In december 2015 geeft het Budapest Festival Orchestra, een van 's werelds beste orkesten, hier een concert. Op het programma staan Brahms Pianoconcert nr. 1 en Eroica van Beethoven. Karel Christiaanse was erbij en deelde met ons zijn ervaring.

"Gisteren een ongelooflijk concert beleefd: Brahms Pianoconcert nr. 1, één van mijn favorieten. Na jaren weer eens integraal gehoord. Je moet welhaast Hongaar zijn om dit pure gevoelswerk in al zijn dieptes aan te kunnen voelen. Het Budapest Festival Orchestra (een groot orkest met dertien eerste en tweede violen) wist dit loepzuiver en adembenemend aan te kunnen. Allereerst enorme bewondering (weer) voor de gevoelsreus Brahms, die hier zijn hele hebben en houden toont. Hoe is het toch mogelijk dat je het leven zo weet te verklanken, in al zijn schakeringen. Ik zeg wel eens dat als je dit werk ten volle wilt beleven je met de oren op de klankbodem van de vleugel moet liggen. Maar dan ontgaat je natuurlijk de twee-eenheid van orkest en piano, die juist in dit stuk zo vreselijk nodig is om alles, álles, tot uitdrukking te brengen. Dimitris Sgouros trof compromisloos de allerdiepste diepten van de vleugel alsook de discant, en betoverde direct daarop in het allerzachtste register. Een feest om de bewogen aandacht van dirigent Iván Fischer in het samenspel te zien, aandacht voor het samen ademen, het fluweelzacht overnémen en overgéven. Toppunt van emotie, beleving en schoonheid in de Doelen. Ik ben er nog ondersteboven van."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Lucas & Arthur Jussen: 'In de Doelen zijn we gegroeid'

Al jaren geven pianisten Lucas en Arthur Jussen de prachtigste concerten op ons podium. Onlangs spraken we ze over hun band met de Doelen: van hun debuut bij het Rotterdams Philharmonisch en het geweldige Doelenpubliek tot kroketten in de kleedkamer.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer

De bijzondere band tussen het Orkest van de Achttiende Eeuw en de Doelen

Het Orkest van de Achttiende Eeuw voelt zich thuis in de Doelen en voor ons voelt het als een tweede huisorkest. Directeur Sieuwert Verster vertelt waarom én hij deelt een van zijn meest bijzondere herinneringen aan de Doelen: De Beethoven Belevenis.