De Doelen
© Diederik Hoogenbosch

04 oktober 1969

'Amigo de Musica' fotografeert Led Zeppelin backstage

‘Kijk nou hoe lief ze lachen’, zegt Diederik Hoogenbosch over zijn foto van Jimmy Page en John Bonham. Als muziekfan duikt hij menigmaal de kleedkamer van de Doelen in om artiesten te ontmoeten. In 1969 zet hij Led Zeppelin achter de schermen op de foto.

Diederik Hoogenbosch heeft een uitgebreid archief aangelegd met diverse foto’s achter de schermen en op het podium. ‘Mooie tijd was dat’, zegt hij als hij opnieuw een aantal van zijn foto’s bekijkt. ‘Iedereen kon het concert zien als je een kaartje kocht, maar achter de schermen komen was een ander verhaal. Daar moet je moeite voor doen.’ Al sinds Diederik klein is, is hij een groot muziekfan. Led Zeppelin hoorde hij voor het eerst op de radio. ‘In het programma van Ad Visser hoorde ik waanzinnige sounds, een soort heavy blues. Toen ik hoorde dat ze in de Doelen zouden spelen moest ik erheen.’

Jimmy en de drummer

Voordat dat de zaal volstroomt met Led Zeppelin fans loopt Diederik naar de kleedkamer. Jimmy zit rustig zijn gitaar te stemmen, terwijl de drummer alvast richting het podium loopt. ‘Ik ben gewoon naar binnen gelopen. Ik weet niet meer precies wat ik zei, het is long ago, maar ik heb wel een paar mooie foto’s gemaakt.’  Daarna ging hij terug naar de zaal voor het concert. ‘Het concert was waanzinnig. Ze speelden vrij hard, heavy!’

Het bijwonen van concerten en het ontmoeten van artiesten is een belangrijk stuk uit zijn leven. ‘Ik had geen perskaart. Ik was gewoon een liefhebber. Ik wilde de artiesten graag ontmoeten, de hand schudden of een handtekening vragen.’ 

In zijn carrière als 'amigo de musica' ontmoet hij veel grootheden in de Doelen, zoals BB King, Fats Domino en Pink Floyd. The Who vond hij ook 'geniaal' en verder zag hij Aretha Franklin, Moby Grape, Manitas de Plata en vele anderen. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer