De Doelen
© Rinus Pols

24 augustus 1973

Stones-fans bivakkeren dagenlang bij de Artiesteningang

In augustus 1973 repeteren The Rolling Stones een week lang in de Doelen als voorbereiding op hun Europese tournee. Stones-fans staan dagelijks bij de Doelen in de hoop een glimp op te vangen van hun idolen. Rinus Pols was een van die fans.

"Die week in augustus 1973 neemt voor mij, als fanatiek Rolling Stones fan, nog steeds een bijzondere plaats in in mijn leven. In diverse kranten, waaronder de toenmalige Haagsche Courant, werd verslag gedaan van de 'in het geheim' repeterende Rolling Stones in de Doelen. Ik werkte destijds als postbode in Den Haag en postbodes waren in die tijd gemiddeld om 12.00 uur klaar. Daardoor kon ik, nadat bekend werd dat de Stones in Rotterdam repeteerden, dagelijks in mijn autootje springen om tot ’s avonds laat rond de Doelen te blijven hangen.

En niet tevergeefs! De Stones kwamen meestal later in de middag met huurauto’s naar de Doelen; soms samen, soms apart. Een aantal keer was al bekend (vraag niet hoe!) dat ze nog in het Hilton Hotel waren, we wachtten ze dan op en konden met ze meelopen door het steegje tussen het Hilton en de Doelen. Zo liepen Keith Richards, Mick Taylor, Charlie Watts en Billy Preston gezamenlijk over straat, al pratend en handtekeningen uitdelend. Ik heb daar nog vele foto’s van.

De Stones hadden voor de registratie van de repetities bij de Artiesteningang een mobiele opnametruck ofwel mobile studio geplaatst, erg uniek voor die tijd. Met cassetterecorders zijn er door fans diverse opnamen gemaakt, eerst door simpelweg de microfoon tegen de wand te drukken, later door de microfoon tussen de kabels die door luikjes naar binnen gingen te frommelen. Dit heeft uniek materiaal opgeleverd.

Wat mij nog helder voor de geest staat is dat Keith Richards met een groene Jaguar E-type cabriolet met Engels kenteken aan kwam rijden, en dat er later op de dag een gat in de kap zat en zowel de parkeerbonnen als de inhoud van de asbak gepikt waren. Ian Stewart, de inmiddels overleden oprichter en 'zesde Stone', kwam steevast in zijn eigen Ferrari. Ook heb ik jaren een peuk van Mick Jagger, die hij weggooide voordat hij de Doelen inging, als een relikwie bewaard. Je doet gekke dingen als je jong bent... 

Het was eigenlijk een vast ploegje fans dat iedere dag in Rotterdam te vinden was, zodanig dat de Stones je herkenden bij aankomst: 'Hello! You again?'. De ongedwongenheid van toen staat in schril contrast met de beveiliging rondom de band van heden ten dage. Ik luister dan ook nog steeds met veel genoegen naar de opnamen van toen en de kleurenfoto van 'Keith in het steegje' hangt nog steeds in mijn Stones galerij."

Keith Richards in het steegje © Rinus Pols

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer