De Doelen

12 mei 1973

Als 15-jarige naar het nachtconcert van Gilbert O’Sullivan

In 1973 mochten de toen 15-jarige Rob van der Vaart en zijn tweelingbroer voor het eerst naar de Doelen om het nachtconcert van Gilbert O'Sullivan te bezoeken. Het concert staat in hun geheugen gegrift.

"Op 12 mei 1973 trad de Ierse singer-songwriter Gilbert O’Sullivan op in de Doelen. Dit was zijn enige concert in de Benelux tijdens zijn eerste wereldtour. Sinds begin 1971 was hij, aanvankelijk gekleed in een crisispakje uit de jaren dertig, niet meer uit de Nederlandse hitparades en televisieshows (onder meer TopPop, Eddy Becker en Grand Gala du Disque) weg te slaan. Hij had hits met nummers als I Wish I Could Cry, Matrimony en Clair. De nummers Nothing Rhymed en Underneath The Blanket Go behaalden in Nederland zelfs de nummer 1-positie en zijn debuutalbum Himself verkeerde 31 weken in de albumlijsten. Eindelijk ging hij touren en eindelijk konden we hem nu live meemaken!

‘We’, in dit geval mijn tweelingbroer en ik, waren destijds pas 15 jaar. We hadden geluk, want onze oma woonde in Rotterdam. We mochten bij haar logeren, ook al gingen we naar een nachtconcert van kwart over twaalf tot half drie. Ik weet niet meer alle details van het concert, maar het was een geweldige show met groot orkest onder leiding van Johnnie Spence (hij arrangeerde destijds de meeste van Gilberts nummers). Gilbert zat achter de grote vleugel in zijn college outfit met een grote rode ‘G’ op z’n pullover. Wij hadden kaarten voor de parterre die Hfl 25,- kostten. 

Gilbert had het, net als wij, reuze naar zijn zin. Hij verbaasde zich er duidelijk over dat er in de Doelen ook publiek achter het podium kon zitten! Talloze malen herhaalde hij ‘Thank you!’ en alle hits van zijn albums Himself en Back to Front kwamen voorbij. Het publiek bestond die avond vooral uit jonge, gillende meiden, maar er waren toch ook volwassenen bij. Wij prijsden ons gelukkig er ook bij te zijn. Na afloop heb ik de aankondiging en de eerste review van het concert in mijn fotoalbum geplakt, waar ik de volgende tekst bij schreef: ‘De nacht van zaterdag 12 mei ’73, Gilbert O’Sullivan treedt voor het eerst live op in Nederland en wel in de Doelen in Rotterdam. Wij waren bij dat fantastische nachtconcert.’

In 1992 ontdekten wij dat hij nog steeds optrad, songs schreef en cd’s uitbracht. Sinds die tijd bezoeken we weer zijn concerten en kopen we zijn cd’s. Hij wist ons van jongs af aan te raken met zijn melodieën en mooie, soms humoristische teksten. In februari 2017 gaan we naar Dublin waar hij, wederom met een groot orkest, het eerste concert van zijn The 50th Anniversary Tour gaat geven en waar we inmiddels bevriende andere Nederlandse, Engelse, Belgische en Zweedse fans én Gilbert zelf zullen ontmoeten!

Zijn eerste concert in de Doelen staat voor altijd in ons geheugen gegrift."

Concertaankondiging in De Tijd
Review in Het Vrije Volk
Kopie uit fotoalbum met tekst en concertkaartje

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer
Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer