De Doelen
© Gerard Scheppink

27 januari 1973

‘Langharig tuig’ vult Grote Zaal bij Ten Years After

Bezoeker Cor van Dongen heeft meerdere pop- en rockconcerten in de Doelen meegemaakt, maar het optreden van de Britse bluesrockband Ten Years After was werkelijk onvergetelijk.

“Ik heb in de Doelen enkele optredens meegemaakt van Nederlandse pop- en rockbands zoals Focus en Supersister, maar het optreden van de Britse bluesrockband Ten Years After op 27 januari 1973 is mij altijd bijgebleven.

Ik was verrast dat een dergelijk concert in de Doelen plaatsvond. Ten Years After was één van de grote acts van het Amerikaanse muziekfestival Woodstock in 1969 en de Doelen vond ik in eerste instantie een vreemde locatie voor zo'n optreden. Ik herinner me dat mijn ouders daar klassieke concerten bezochten. Deze avond was er echter geen klassiek concert, maar namen tweeduizend jongeren (toen nog ‘langharig tuig’) bezit van de concertzaal.

Eenmaal binnen was ik onder de indruk van al het marmer en de grootsheid van het gebouw met de brede trappen en zuilen. De Grote Zaal was minstens zo indrukwekkend. Samen met mijn vriend zocht ik een plekje op de zachte stoelen en terwijl we wachtten op onze idolen keek ik de zaal rond. Vanaf onze stoelen hadden we goed zicht op het podium met daarachter het grote Doelenorgel. Het jonge publiek moest duidelijk wennen aan deze wat klassieke omgeving. Het publiek was die avond een mooie vertoning van hippie-achtige figuren met lang haar, kettingen en hoeden. Ikzelf deed daar natuurlijk ook aan mee met haar tot op mijn schouders, een zwarte vilthoed en gebleekte jeans met afgetrapte gympen. Ik was destijds achttien jaar.

Uiteindelijk was het moment daar, de lichten gingen uit en de band kwam op het podium. Toen de band eenmaal op gang kwam met de snerpende gitaarsolo’s van zanger en gitarist Alvin Lee en natuurlijk de lange drumsolo van Ric Lee was het publiek niet meer te houden. Legendarische nummers als Hear Me Calling en I’m Going Home brachten het publiek in extase en iedereen stond op om zo dicht mogelijk bij het podium te komen. Leuk detail: enkele nummers van dit concert zijn later in 1973 verschenen op het album Recorded Live van Ten Years After.

Na afloop liepen we in een soort trance naar de metro op het Stadhuisplein. Ik kon op dat moment niemand verstaan omdat mijn oren nog dichtzaten van de harde muziek. Ik heb helaas geen foto’s van die avond, maar ik heb wel de entreekaartjes bewaard. Die herinneren mij nog altijd aan een onvergetelijke avond in de Doelen.”

Concertkaartje Ten Years After in de Doelen uit 1973
Ten Years After in de Doelen © Gerard Scheppink
Ten Years After in de Doelen © Gerard Scheppink

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer
Afbeelding bij Een kunstijsbaan in de Doelen?

Een kunstijsbaan in de Doelen?

Eind 1968 werd het plan voor een kunstijsbaan op het terrein aan de Kralingse Plaslaan op het laatste moment afgekeurd, een diepe teleurstelling voor vele Rotterdamse schaatsliefhebbers. Zou de Grote Zaal van de Doelen kunnen dienen als alternatief?

Lees meer