De Doelen

12 oktober 2014

Ivo Pogorelich, ‘nee nee nee!’ of ‘ja ja ja!’

Pogorelich wordt geroemd om zijn ongewone uitvoeringen en omschreven als een "magiër met klankkleuren". Zijn recital zorgde dan ook voor uiteenlopende reacties van recensenten en publiek.

Het eerste werk op het concertprogramma was een tour de force voor pianisten: Après une lecture du Dante portretteert de angstaanjagende taferelen in Dantes Inferno (‘Hel’) en is dan ook een wervelwind van geweld en wanorde, alhoewel eindigend in paradijselijk geluk. De Fantasie in C is een van Schumanns pianomeesterwerken, groots in diepgang en structuur. Na Stravinsky’s Petroesjka besloot Pogorelich zijn recital met de Paganini-variaties, Brahms’ politieke statement tegenover Liszt(aanhangers).

Volgens recensent Guido van Oorschot van de Volkskrant werd het oor van de luisteraar in de Doelen heen en weer geslingerd tussen 'nee nee nee!' en 'ja ja ja!'. Ook vond hij Pogorelich pendelden tussen briljant en bot, met weinig nuance in het midden. "De muzikant is een raadsel." Recensent Christo Lelie van Trouw gaf Pogorelich 3 sterren. Over Schumanns Fantasie schreef hij: "Dit werk wordt talloze malen in recitals gespeeld, maar onder Pogorelich' handen klonk het zondag in veel opzichten als nieuw."

We waren zeer benieuwd hoe het publiek de excentriciteiten van het spel had ervaren. Er kwamen vele reacties binnen. 

Reacties

Toon alle reacties

Suzette en Maurice Gosschalk

Overweldigend concert, letterlijk. Hier en daar prachtig, maar de houding t.o.z. van publiek en de jongen die de bladzijden moest omslaan, niet aardig. Techniek briljant voor zover wij dat kunnen beoordelen.

Matthias Müller

Ik wilde al lang Pogorelich live horen. Dat heb ik nu gedaan en ik weet voldoende. Ondertussen verheug ik me op het concert van Alexander Melnikov!

Jan Kuipers

Wij vonden het concert van Pogorelich meer dan gemiddeld goed. Superb hoe hij Schumann vertolkt, een adembenemende avond.

Maarten Hillenius

Fantastisch concert met geniale momenten in de middendelen van Liszt en Stravinsky. Inderdaad als nieuw. En soms ook lelijk hard.. Maar door die prachtige momenten vergeet je de mindere. Voor herhaling vatbaar!

Paul Briët

Ja ik was erbij zondag 12 oktober met mijn zoon op de een na voorste rij zodat we zijn gekwelde gezicht konden zien. Vond het sensationeel, vooral Liszt!

Edwin en Karen van der Meijde

Een ongelofelijke pianist die alles heeft gegeven. Hij leek uitgeput, fysiek en mentaal. Een toegift was iets aards, zoiets doe je niet als je al alles hebt gegeven. Hij oogde ook wat tragisch. Maar het was een onvergetelijke, unieke ervaring vanaf rij 3.

Caprice Pronk

Ik had Pogorelich vaker gehoord op cd's en dvd's en dat vond ik altijd heel gevoelig klinken. Dit keer wilde ik hem in het echt horen. Ik had het idee dat hij de piano behandelde als een werkbank waarop flink getimmerd moest worden. Jammer....

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Lucas & Arthur Jussen: 'In de Doelen zijn we gegroeid'

Al jaren geven pianisten Lucas en Arthur Jussen de prachtigste concerten op ons podium. Onlangs spraken we ze over hun band met de Doelen: van hun debuut bij het Rotterdams Philharmonisch en het geweldige Doelenpubliek tot kroketten in de kleedkamer.

Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer
Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer