De Doelen

12 juni 1971

De hele nacht muziek tijdens popmanifestatie Centipede

'Een nacht van twaalf uur popmuziek door meer dan vijftig musici staat Rotterdam te wachten' schrijft de Nieuwe Leidsche Courant in aanloop naar de popmanifestatie Centipede. Dit resulteerde in trappen en foyers vol met vermoeide popliefhebbers.

'10 dagen lang kunst en cultuur voor een rijksdaalder', dat is de slogan van het Knaakfestival Rotterdam. Dit is een stadsbrede manifestatie op initiatief van de Rotterdamse Kunststichting met als doel om de kunst dichter bij de inwoners van Rotterdam te brengen. Daarnaast wil de stichting de traditionele kunstinstellingen wakker schudden en het gemeentebestuur stimuleren tot een actief cultureel beleid. Zoals de slogan al doet vermoeden, zijn alle programmaonderdelen te bezoeken voor de vaste entreeprijs van Hfl 2,50. Dit resulteert onder andere in een balletuitvoering op de beurstrappen, een modeshow op de Lijnbaan, een nachtelijk filmfestival, het Poetry International Festival en het slotfestival Centipede. Centipede was ook de naam van een Britse gelegenheidsformatie van ruim vijftig musici uit bands als Soft Machine, Nucleus, King Crimson en The Keith Tippett Group. Zij vormen de hoofdact van het festival, waar verder ook pop- en undergroundfilms en optredens van andere musici en gezelschappen op het programma staan. Zowel Lennie Kleiberg als Paul van der Eerden bezochten destijds Centipede:

Slapen op een van de trappen

Lennie Kleiberg: "Het festival begon op zaterdag en duurde tot zondag in de middag. Er was op elk moment muziek, zowel in de foyers als in de zalen. De hoofdact was in de Grote Zaal en daar werd een jamsessie gegeven door leden van Soft Machine en nog vele andere grote namen. De nacht duurde lang en samen met mijn neef hebben we een oogje dicht gedaan op één van de trappen. Tot onze grote verbazing stond een foto hiervan een dag later op de voorpagina van het Algemeen Dagblad. Als ik in de Doelen ben moet ik altijd weer aan dit concert denken en zie ik mezelf weer onder een van de grote kunstwerken liggen slapen. Dit concert zal ik nooit vergeten, het was geweldig en heel bijzonder."

Twaalf uur doorbrengen op de stenen vloer

Paul van der Eerden: "Het was een manifestatie die twaalf uur (of langer) duurde en er werd onder leiding van Robert Wyatt van Soft Machine een compositie uitgevoerd door leden van formaties als Nucleus, King Crimson en vele andere artiesten. Het podium stond helemaal vol met muzikanten en zangers. Het was zeer opwindend, zeker door de aanwezigheid van Julie Driscoll. Het geheel werd ingeleid door een dichter die uitgelachen werd, iets wat ik zeer beschamend vond kan ik mij herinneren. Na deze uitvoering ging de Grote Zaal dicht en waren in de rest van de Doelen andere optredens van onder meer Nucleus, Solution, America en Pearls before Swine. Ik herinner mij Kevin Ayers & The Whole World met het nummer We Did It Again. Dat deuntje zit nog in mijn hoofd. Ook was het zeer vermoeiend om zo’n twaalf uur op de stenen vloer door te brengen."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer