De Doelen

12 oktober 1974

Geraakt door Rod’s rauwe stem

In de Doelen sta je zo dicht bij een artiest, dat je deze zou kunnen aanraken. Deze interactie versterkt de beleving, volgens Kees Maree. Hij koestert warme herinneringen aan het concert van Rod Stewart en The Faces.

“In de tijd dat ik naar Rod Stewart ging, was ik groot fan van het nummer Maggie May / Reason to Believe. De rauwe stem van Rod Stewart leent zich ontzettend goed voor ballads. Daar keek ik het meest naar uit. Voordat we naar de Doelen gingen, dronken we een paar grote bieren bij Double Diamond op de West-Kruiskade. Daarna, in de Doelen, wachtte er een feestje op ons. Ik ben niet per se fan van Rod Stewart, maar ik was zeer onder de indruk van zijn optreden.

Hij zong hits die destijds in de Top 40 stonden, zoals het nummer dat ik eerder noemde en zijn hits met the Britse rockband The Faces. De sfeer was niet heel uitgelaten, iedereen bleef zitten en genoot. Voor het podium stond een handjevol fans en wij besloten om ons bij hen te voegen. Met enige schroom liepen we naar voren. Rod droeg die avond een tijgerbroek. Net als een van zijn fans. Tijdens een nummer - welke weet ik niet meer - gaf hij zijn tamboerijn aan zijn evenbeeld in de tijgerbroek. Samen speelden ze verder. Bij mij kon er een knipoog en een handje vanaf.

Dat was wel anders in Ahoy. Daar heb ik hem ook twee keer gezien. Rod was een klein poppetje op een groot podium. Ik koester mijn herinnering aan het concert in de Doelen, waarbij je hem nog gewoon kon aanraken.

Nachtconcert wakkert liefde voor muziek aan

Dat ik naar Rod Stewart ben geweest, is misschien wel te danken aan mijn allereerste concert ooit. Dat was een nachtconcert in de Doelen op 19 december 1970. Ik werd die nacht 16 en mijn broers namen me voor mijn verjaardag mee naar de Beach Boys. Daar is mijn liefde voor muziek ontstaan.

Het concert gaf me kippenvel. Ik mocht voor het eerst ‘s nachts uit en dan ook nog naar een geweldige band uit Amerika. Het hoogtepunt was Bruce Johnston die achter zijn piano Tears in the Morning zong, met zo’n schijnwerper erop. Echt een luistergenot! Laatst vond ik opnames van dat concert op YouTube. Het is alleen een geluidsfragment. Als ik dat luister ben ik weer die zestienjarige jongen in de Doelen.” 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer