De Doelen

24 oktober 1991

Shirley Bassey's gouden concert in de Doelen

In het najaar van 1991 gaf Shirley Bassey hier een eenmalig en spectaculair concert. Voor de heer Stolwijk is het een van de meest memorabele concerten die hij in de Doelen heeft meegemaakt.

"Een van de meest memorabele concerten die ik in de Doelen heb meegemaakt was het optreden van Shirley Bassey op 24 oktober 1991  in de Grote Zaal.  Een ware sensatie was het voor de Doelen zelf, maar ook voor Rotterdam en wijde omgeving. Ondanks gepeperde toegangsprijzen, toen uiteraard nog in guldens, was het volledig uitverkocht. Ver voor aanvang dromde het publiek, veelal in gepaste avondkleding, samen voor de toegangsdeuren. Er heerste een enigszins zenuwachtige sfeer van hoge verwachtingen, ongeduld en ongekend enthousiasme voor de grote diva. Dat zij naar de Doelen kwam was echt een unieke gebeurtenis. De deuren gingen geen minuut eerder open dan gebruikelijk en meteen stroomde het publiek richting garderobe. Er moet die avond een kostbare verzameling jassen toevertrouwd zijn aan de medewerkers daar, want het (imitatie)bontgehalte was hoog. 

Een live orkest onder leiding van Michael Alexander startte de show, want een concert van Miss Bassey is vooral ook een show. De extravagante Bassey kwam er meteen goed in met de uit louter megasuccessen bestaande set list. Ze trok zich tijdens het concert ook enkele malen terug om van outfit te wisselen om tenslotte in een gouden creatie het onsterfelijke Goldfinger ten gehore te brengen. Het publiek was extatisch. 

Helaas was het concert een van de kortste concerten die ik in de Doelen heb meegemaakt. Miss Bassey begon al vrij snel na de pauze met afscheid nemen, om vervolgens nog een aantal ‘toegiften’ in te zetten. Alles bij elkaar krap twee uur denk ik zo. Het publiek was echter uitzinnig enthousiast. Ik heb toen wel enige kritische opmerkingen opgevangen over de lengte van het concert, maar een ieder die de zaal verliet was het er over eens: dit optreden was een eenmalige en spectaculaire avond in de Rotterdamse concerttempel. Shirley Bassey, later Dame Shirley Bassey, zou nooit meer in Rotterdam te horen zijn."

Op de dag van haar optreden in de Doelen liet Shirley Bassey ook haar handafdruk achter bij de Walk of Fame Rotterdam. Foto's: The Shirley Bassey Blog

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer