De Doelen

24 augustus 1973

Uit het dagboek van een echte Stones-fan

Adri Steenland is een echte Stones-fan en was er dan ook zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen waren. Van zijn belevenissen hield hij een dagboek bij.

"Geheim was het allemaal niet echt, want zowel op 24 augustus 1973 als op 27 januari 1975 stond de komst van de Stones op de voorpagina van het AD. Ik ben een echte fan die de Stones met respect behandelde. We lieten ze uiteraard met rust als ze in het Hilton Hotel aten, maar als het even kon vroegen we buiten voor de Doelen om handtekeningen en maakten we foto's. De Stones fans die er destijds in 1973 en 1975 bij waren praten zelfs vandaag de dag nog over die periode, hoe uniek het was. Helaas trok het ook de verkeerde figuren, ik herinner me nog een keer dat iemand een vuurtje probeerde te stoken bij de artiesteningang. Bizar gewoon. Op een gegeven moment was Ian Stewart, de manager, het zat en verzocht ons te vertrekken. Mijn kameraden en ik hebben daar gehoor aan gegeven uiteraard. Ik herinner me ook dat ik in 1975 via de vlaggenmast aan de zijkant van de Doelen omhoog klom, de balustrade opklom en via een kier van het gordijn de Stones kon zien spelen. Tsja, als je fan bent doe je soms gekke dingen. Maar het bleef richting de Stones bij vriendelijk vragen om een handtekening of foto, we deden het altijd met respect. 

In 1973 heb ik hier ook vijf minuten super-8 opnamen gemaakt (zonder geluid). Die opnamen zijn door onbekenden en tegen mijn zin op dvd bootlegs terecht gekomen en zullen wel op YouTube te vinden zijn. Van 1973 zijn aardig goede audio opnamen gemaakt, ik mocht één keer zelfs tien minuten in de 'mobile' (de mobiele opnametruck van de Stones) naast engineer Glyn Johns luisteren naar de Stones toen ze Gimme Shelter repeteerden. Ik heb van de belevenissen destijds een dagboek bijgehouden. Delen daaruit zijn jaren geleden al eens in het Engelstalige Stones boek Love You Live verschenen." Hieronder een korte samenvatting:

24 t/m 29 augustus 1973
In juli 1973 komen de eerste berichten in de bladen over de 1973 European tour. Meer nog dan in 1970 word ik getroffen door Stones 'koorts'. Ik kan niet wachten tot de Nederlandse shows half oktober 1973 en ik bestel kaarten voor de Wembley Arena shows van begin september 1973. Voor het zover is beleven we nog iets unieks: op 24 augustus 1973 lezen we in de krant dat de Stones in de Doelen in Rotterdam aan het oefenen zijn voor hun Europese tournee. De verhalen dat de Stones onbereikbaar zijn voor fans negeren we en terecht: nog dezelfde avond horen we de Stones spelen en als ze diep in de nacht de Doelen verlaten krijgen we onze eerste handtekeningen.  
De volgende dag, zaterdag, verschijnt de krant Het Vrije Volk met een verslag over de Stones in de Doelen en ik sta met twee van de Stones op de foto. De volgende dagen kunnen we volop audio-opnamen maken bij de Doelen, we maken foto's, kunnen filmen en kunnen zelfs met de Stones praten als ze van hun hotel (Hilton Hotel) naar de Doelen lopen. Wat valt ons op? Alle Stones zijn heel vriendelijk, Mick Taylor is heel verlegen en allemaal zijn ze kleiner dan we ons hadden voorgesteld. 

27 januari t/m 4 februari 1975
Begin 1975 zijn de Stones korte tijd in Nederland en spelen weer in de Doelen. Ze werken aan een nieuwe LP, maar gebruiken hun tijd ook voor het zoeken naar een nieuwe gitarist die Mick Taylor moet vervangen. We zien onder anderen Jeff Beck en Ron Wood in het Hilton Hotel lopen. Dinsdag 28 januari vraag ik Keith bij de ingang van de Doelen om een handtekening. Quasi ernstig zegt hij 'That's 2 dollars.' De fans die wat muziek proberen op te nemen hebben last van de koude en harde wind. Van de portier, de heer Vermeulen, horen we dat de Stones hier tot en met 5 februari hebben geboekt. Vrijdag 31 januari 1975 lopen Mick en Charlie rond tien uur in de avond van het Hilton Hotel naar de Doelen. Mick vertelt me dat hij hoopt dat de Stones in de late herfst in Nederland zullen gaan optreden. Diezelfde avond arriveert Bill Wyman bij de Doelen, hij wordt haast door niemand opgemerkt. Hij wil geen handtekening geven, maar één meisje wordt helemaal hysterisch en blijft net zo lang aan zijn armen trekken tot hij toch een handtekening geeft. Bij de 'mobile', die voor de artiesteningang van de Doelen geparkeerd staat, maken diverse fans geluidsopnamen. Dit is niet naar de zin van Ian Stewart, maar we beloven hem om die opnamen privé te houden. Die belofte heb ik altijd gehouden. 

Bekijk hieronder unieke foto's van de Stones in 1973 en 1975 uit het archief van Adri Steenland. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.