De Doelen

11 april 1970

Een toevalstreffer bij Creedence Clearwater Revival

In het voorjaar van 1970 gaf Creedence Clearwater Revival, bekend van hits als ‘Suzy Q’ en ‘I Put A Spell On You’, een eenmalig optreden in de Doelen. Hugo Groenendijk was er bij toeval bij.

Soms loopt een avond helemaal anders dan gepland. Zo ook bij Hugo Groenendijk, die in het voorjaar van 1970 van plan was om ‘zijn Rietje’ te trakteren op een avondje bioscoop in het centrum van Rotterdam:

"We kenden elkaar net een paar maanden. We kwamen beiden uit Zuid, maar zochten het amusement vaak in het centrum van Rotterdam. Zo ook op die mooie voorjaarsavond in 1970. De financiële mogelijkheden waren beperkt, gekke dingen konden we niet doen, maar het plan was om een bioscoopje te pikken. Tot we de enorme rij voor de bioscoopkassa zagen. We besloten door te lopen, langs de Doelen, waar een affiche hing met daarop: vanavond eenmalig concert Creedence Clearwater Revival!

Wij hadden beiden nog nooit van deze groep gehoord. Maar slecht kon het niet zijn, anders trad je niet op in zo’n deftige Doelen. Op goed geluk kochten we een kaartje. En toen het concert begon, werden onze stoutste verwachtingen overtroffen: Het gebruik van een wasbord in muziek, was absoluut nieuw voor mij. Deze swampblues - een mix van rock ‘n roll, blues en country – vond ik zo meeslepend, dat stilzitten maar nauwelijks lukte. Het verbaast me nog steeds dat iedereen gewoon op zijn stoeltje bleef zitten. Na een uur stonden we buiten. Met ogen op steeltjes, onze oren gewassen. Wat was dat fantastisch geweest! Het melodietje van Bad Moon Rising kon ik lopend naar de bus terug moeiteloos nafluiten.

Dit toevallige bezoek aan de Doelen heeft ertoe geleid dat ik de band Creedance Clearwater Revival ging volgen en nog jaren van deze band heb genoten. Voor ons blijft het bijzonder dat wij ze al hadden gezien voordat John Fogerty Rockin’ All Over The World voor Status Quo schreef. Wanneer ik nu de Doelen passeer, denk ik nog altijd aan die ene avond, waarop we toevallig langs kwamen lopen… Met Rietje ben ik al 44 jaar gelukkig getrouwd."

Bekijk hier de setlist die de band in de Doelen speelde.

Reacties

Hans Wansink

Samen met broer Peter en mijn moeder op de zevende rij. Houthakkershemden van de gebroeders Fogerty, het nummer Who'll Stop the Rain. Het was uitverkocht! Het was niet het eerste en zeker niet het laatste concert in de mooiste concertzaal van Europa!

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer