De Doelen

1966 - 1969

De opening van de Doelen op 18 mei 1966 wordt gezien als de kroon op de wederopbouw van de stad: het eerste gebouw dat niet voor werken en wonen is bestemd, maar voor uitgaan, voor plezier, voor cultuur. Men spreekt landelijk al snel van het Doeleneffect: het aanbod van cultuur creëerde een vraag die vele malen groter was dan het aanbod.

 
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer
Afbeelding bij Een kunstijsbaan in de Doelen?

Een kunstijsbaan in de Doelen?

Eind 1968 werd het plan voor een kunstijsbaan op het terrein aan de Kralingse Plaslaan op het laatste moment afgekeurd, een diepe teleurstelling voor vele Rotterdamse schaatsliefhebbers. Zou de Grote Zaal van de Doelen kunnen dienen als alternatief?

Lees meer