De Doelen
© Wim Barzilay

21 mei 2016

Creatieve Rotterdamse mbo-studenten organiseren jongerenfestival PLAY!

Studenten van diverse creatieve opleidingen van het Albeda College Rotterdam kregen dit seizoen de kans om zelf een jongerenfestival te organiseren. Met festival PLAY! presenteerden ze de ongefilterde jongerencultuur: vol muziek, theater, dans en mode.

Festival PLAY! is een samenwerking van de Doelen en het Albeda College Rotterdam. Getalenteerde studenten van de opleidingen Albeda Muzikant/Producer, Albeda Dans College, MBO Theaterschool en Mode/Maatkleding kregen de kans om zelf een jongerenfestival te organiseren. Hiervoor hebben ze meegedacht over de kaders van het festival, de programmering van zowel grote namen als acts van huidige muziekstudenten en PR & marketing. Ook de aankleding hebben de studenten zelf van A tot Z ontworpen en uitgevoerd. 

Het programma van PLAY! bestond uit vele optredens, shows, voorstellingen en workshops op het gebied van muziek, theater, dans en mode. De line-up bestond onder anderen uit New Wave feat. Cartiez Paris, Jack $hirak & mystery guest Ronnie Flex, Re:Freshed Orchestra en Rass Motivated. Maar ook Nederlands meest bekende danser/choreograaf Timor Steffens, improvisatiecomedy(.nl) met Ad-Just Bouwman (bekend van De Lama’s), Thomas Hoogendoorn en Peter Duifhuis (bekend van ‘De Alpaca’s') waren van de partij. 

Aangrijpend en bijzonder was de theatervoorstelling Vluchten kan niet meer: een bundeling van persoonlijke verhalen van vluchtelingen, immigranten, gelukzoekers, smokkelaars en douanepersoneel. Een keiharde, interdisciplinaire voorstelling vol tegenstellingen en emoties. Het publiek was hier muisstil.

In de Jurriaanse Foyer kwamen de bekende Rotterdamse artiesten aan bod, zoals het energieke en baanbrekende Rotterdamse ensemble Re:Freshed Orchestra. Leuke bijkomstigheid: een aantal oud-studenten van het Albeda College speelt in dit orkest. Shirma Rouse, zelf oud-student van het Albeda College, werd gevraagd voor een gastoptreden. Andere bekende namen waren de rappers en producers Cartiez Paris, Jack $hirak en de mystery guest Ronnie Flex. Er werd flink gedanst tijdens deze optredens.

De Arcadis Zaal werd overgenomen door de dansers. Ook dit programma bestond uit optredens van huidige Albeda-studenten en alumni. Naast genieten van de optredens kon het publiek deelnemen aan verschillende dansworkshops van niemand minder dan danser en tv-presentator Timor Steffens. Hoogtepunt van de avond was de dance battle. Tussen de optredens door kon het publiek genieten van verschillende fashionshows, chillen in een speciaal ontworpen chill ruimte, zelf muziek maken op de hubtowers en op de foto gaan in een photobooth. 

PLAY! was een groot feest met een fantastische sfeer voor zowel het publiek als de performers en we kijken uit naar de volgende editie. Bekijk hieronder een filmpje en foto's van het festival. 

Het festival was onderdeel van Rotterdam viert de stad!een culturele manifestatie in 2016 ter gelegenheid van 75 jaar wederopbouw Rotterdam. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer
Afbeelding bij Plankenkoorts

Plankenkoorts

De vloer van het podium in de was zetten vlak voor een dansvoorstelling is geen goed idee. Dat bleek wel bij de dansvoorstelling van de balletschool van Henny Harreman in 1989.

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer