De Doelen

14 april 1972

Op de Zundapp naar Elton John

Op 14 april 1972 geeft Elton John hier een nachtconcert. De destijds 17-jarige Wim Diemel was erbij en vertelt:

"Mijn eerste popconcert. Ik was 17 jaar oud. Een neef uit Rotterdam had voor mij en een vriend van mij kaartjes gekocht en opgestuurd. In de namiddag vertrokken wij vanuit Nijmegen op een Zundapp naar Rotterdam. Even leek het concert aan onze neus voorbij te gaan, toen we na een flauwe bocht in de berm terecht kwamen. Maar na een reparatie aan de koplamp bij de plaatselijke fietsenmaker konden we weer verder en arriveerden we bijtijds in Rotterdam!     

Na een paar uur wachten begon eindelijk het concert. De zaal zat niet vol. Wellicht begrijpelijk, omdat hij in 1972 pas zijn derde jaar als popartiest inging. Echter zijn populariteit zal in Nederland nooit tot grote hoogte komen, zoals in de rest van de wereld. Ons nuchtere volkje was blijkbaar niet bijster onder de indruk van zijn bombastische voorkomen (brillen, uitdossing, optredens) in de jaren zeventig en tachtig en wellicht was er in Nederland ook minder interesse voor zijn muziek.   

Wat het concert zelf betreft was het een sobere aankleding. Ik herinner mij geen glitter en glamour. Het was Elton John in t-shirt achter een zwarte piano vergezeld door zijn bandleden drummer Nigel Olsson en bassist Dee Murray. Het was een beetje een rommelig begin. Om onduidelijke redenen schopte hij na een kwartier zijn pianokruk naar achteren en verdween van het podium. Was dit een act of speelde er iets anders? Later bleek, dat hij nogal pissig was op de geluidstechnici tijdens zijn optreden. Na een korte tijd keerde hij terug en speelde hij weer verder.

De precieze setlist kan ik mij niet meer herinneren. Maar afgaande op de setlists van de concerten die hij in maart en april van dat jaar gaf, zal hij waarschijnlijk de volgende nummers gespeeld hebben: Tiny Dancer, Hercules, Honkey Cat, Rocket Man, Your song, Country Comfort, Border Song, Take Me To The Pilot, Whole Lotta Shakin’Goin’On en Honky Tonk Women.

De kritiek in de kranten was destijds niet van de lucht. 'Barokke bombast' kopt De Tijd: dagblad voor Nederland. Hoe dan ook, als Elton John-fan heb ik natuurlijk genoten. En uiteindelijk is hij geen eendagsvlinder gebleken."

Lees hier de volledige recensie in De Tijd.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer