De Doelen
Lou Reed in de Doelen

21 mei 1974

Lou Reed en bietjes zijn geen goede combi

Als 15-jarig puberjongetje had Nick Ooms een kaartje bemachtigd voor het concert van zijn idool: Lou Reed. Voor het eerst in zijn leven ging hij naar een 'grote-mensen-concert'. De avond liep echter iets anders dan gepland...

"Lou Reed is dood en reeds begraven. Als 15-jarig puberjongetje had ik een kaartje bemachtigd voor het concert van mijn idool. Voor het eerst in mijn leven naar een 'grote-mensen-concert', ik hoorde er nu echt bij. Stijf van de zenuwen kon ik tijdens de maaltijd bij mijn ouders thuis nauwelijks een hap door mijn keel krijgen. Bietjes of, zoals wij Rotterdammers het plachten te noemen, krootjes stonden op het menu. In die tijd was het nog zo dat je bordje leeg moest zijn voordat je de tafel mocht verlaten. Tegen heug en meug en wil en dank werkte ik de prak naar binnen. 

Lou Reed had in die tijd een twijfelachtige reputatie op het gebied van drank en vooral drugs. Ook bij dit concert liet hij zich halverwege het openingsnummer Sweet Jane, met een fantastisch gitaar-intro van de heren Hunter en Wagner, als het ware het podium op dragen. 

Naarmate het concert vorderde verdwenen mijn zenuwen en kwam er misselijkheid voor in de plaats. De slecht gekauwde maaltijd begon behoorlijk op te spelen. Op inzet en karakter wist ik het telkens weer een nummer vol te houden. Het publiek werd steeds entousiaster en luidruchtiger. Ik werd steeds rustiger en ingetogener. Het was genieten en overleven tegelijkertijd. 

Liggend op mijn stoel wist ik tussen de springende massa door mijn idool in het oog te houden. Afkeurende blikken van de oudere concertgangers negerend bleef ik mijn held trouw. Ik zag ze denken: 'zo jong en dan al helemaal van de wereld van de dope'. De laatste tonen van de toegift waren nauwelijks uitgeklonken of ik baande me een weg tussen de bezoekers naar de toiletten. Tot overmaat van ramp bleken alle beschikbare plekken bezet en kon ik niet anders doen dan toevlucht nemen tot de wasbakken. Wat voor de omgeving een onsmakelijke afsluiting van een mooie avond was, bleek voor mij een enorme opluchting.

Bij deze wil ik alsnog excuses maken aan mijn mede-concertbezoekers en vooral aan de schoonmakers van dienst die ik heb opgezadeld met een rijk gevulde rode bieten brij in één van de wasbakken."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Tori Amos in topvorm

Tori Amos in topvorm

In 2014 promoot de Amerikaanse singer-songwriter en pianiste Tori Amos haar nieuwste album Unrepentant Geraldines met een tournee door Europa. Ze treedt ook op in de Doelen. Die avond was ze in topvorm: rauw en heftig.

Lees meer
Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer

Uniek filmfragment van aankomst Rolling Stones

Stones-fan Adri Steenland was er zowel in 1973 als 1975 bij toen The Rolling Stones in de Doelen neerstreken. Van de aankomst van de band in 1973 maakte hij unieke filmbeelden. Een fragment uit deze film mogen we nu laten zien op het Doelengeheugen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij New Wave in de Doelen

New Wave in de Doelen

Nimfen die limonade schenken, een kudde schapen in de foyer (naast een - hoe kan het ook anders - slapende boa constrictor onder een stolp), security verkleed als obers - tijdens Pandora's Music Box ging het er wild aan toe in de Doelen.

Lees meer

The Band op het orgel

Op 6 juni 1971 blijft een aantal mensen nog even zitten na het concert van The Band. Het gerucht gaat dat The Band tijdens een eerder optreden in het Concertgebouw op het orgel heeft gespeeld. Zouden zij dit ook laten horen in de Doelen?

Lees meer

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Zondagochtenden in de Doelen

Al ruim dertig jaar zijn ze een begrip in Rotterdam en omstreken: de Zondagochtendconcerten in de Grote Zaal van de Doelen. Sfeervolle en betaalbare concerten waar al vele grote artiesten hebben opgetreden en waar altijd veel publiek op afkomt.

Lees meer

Een gigantisch changement!

In 1994 voerde het Ensemble Rotterdams Conservatorium twee werken uit van de componisten Hector Berlioz en Pierre Boulez. De bezoekers hebben er niks van gemerkt, maar achter de schermen was het nog even spannend.

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

Afbeelding bij Liefde bloeit op met Soft Machine

Liefde bloeit op met Soft Machine

Begin jaren zeventig treedt de Britse progressieve rockband Soft Machine diverse keren op in de Doelen. Gerard Scheppink, geroerd door de stem van drummer en vocal Robert Wyatt, neemt zijn vriendinnetje Linda op 19 maart 1971 mee naar de Doelen.

Lees meer

Filmbeelden Nirvana op Ein Abend in Wien

Op YouTube zijn meerdere filmbeelden van het memorabele optreden van een nog onbekende Nirvana in de Doelen terug te vinden, zoals dit filmpje.

Gospel concert Cliff Richard

Ook Cliff Richard stond al eens in de Doelen. Op YouTube vonden we dit optreden met geestelijk repertoire uit 1977. Dit concert werd georganiseerd door Tear Fund, een christelijke hulporganisatie die strijdt tegen armoede en onrecht in derdewereldlanden.

Uit verveling naar een concert

Gerard Scheppink en een vriend slenteren op zaterdagavond 4 oktober 1969 langs de Doelen. Wat zouden ze die nacht eens gaan doen? Uit verveling kopen ze kaarten voor de onbekende band Led Zeppelin. Een passie voor het bezoeken van concerten is geboren.

Lees meer
Afbeelding bij Springsteen-fever!

Springsteen-fever!

In 1995 bracht The Boss, ofwel Bruce Springsteen, het album The Ghost Of Tom Joad uit. Wat volgde was een tournee van ruim 1,5 jaar langs kleinere zalen. Op 25 februari 1996 gaf de zanger een concert in de Doelen.

Lees meer
Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

Voor het eerst op stap bij nachtconcert The Beach Boys

Op zijn 16e verjaardag werd Kees Maree door zijn broers meegenomen naar het nachtconcert van The Beach Boys. Voor het eerst 's nachts uit en dan ook nog naar deze geweldige Amerikaanse band. Kippenvel! Dit geluidsfragment vond hij op YouTube.

Afbeelding bij Randy Newman, toen en nu

Randy Newman, toen en nu

In februari 2018 zou Randy Newman naar de Doelen komen. Bijzonder, want de laatste keer dat de Amerikaanse singer-songwriter bij ons optrad was in 1983. Doelenbezoeker Emmy Fons (60) was er destijds bij.

Lees meer