De Doelen

07 december 1998

Muziek als katalysator van de liefde

In de dagen voor kerst in 1998 voerde het Britse koor The Sixteen Händels beroemde Messiah uit. De muziek bleek de katalysator voor de liefde van Loes Jonker en Bert Koppenol.

Loes Jonker en Bert Koppenol kenden elkaar al lange tijd voordat ze met elkaar trouwden. De muziek bezegelde hun liefde. "Al twintig jaar kenden we elkaar uit vriendschappelijke sfeer" vertelt Bert Koppenol. Eind jaren negentig kwam hij alleen te staan. "En ik was net gescheiden" zegt Loes Jonker. "We hielden allebei al van muziek. Toen zeiden we tegen elkaar, we moesten maar eens samen naar het concert gaan."

De muziek bleek de katalysator van hun liefde. "Een van de eerste concerten die we samen bezochten was de Messiah van Händel" vertelt Loes Jonker verder. "Het moet in december 1998 geweest zijn. Een prachtige uitvoering van één van mijn lievelingskoren The Sixteen uit Engeland." Aan het hoofd van dit fameuze koor staat al 35 jaar dirigent Harry Christophers. "Hij dirigeert niet, hij staat te dansen" zegt Bert Koppenol enthousiast. "Christophers beweegt zo mooi."

Oude muziek heeft een speciaal plekje in de harten van het stel. "Ik ben dol op de muziek van Palestrina" zegt Bert. "Dat prachtige weefsel van stemmen in zijn muziek. En je hoort in later werk weer zijn invloeden terug. Dat is fascinerend."

Bert en Loes reizen ook naar andere steden om zich onder te dompelen in verschillende klankbaden. "Maar in de Doelen is het aanbod zo rijk en gevarieerd. Neil Wallace is een geweldige programmeur. En vergeet het Rotterdams Philharmonisch Orkest niet!" Het enige genre dat het paar nog niet beluisterde in de Doelen is de jazz. "Dat moeten we binnenkort dan maar eens doen!"

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

In een bijna volle Grote Zaal klonk op deze zaterdagmiddag Bachs prachtige Weihnachts-Oratorium, uitgevoerd door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Maar wat heeft dat te maken met Maestro, de dirigeerwedstrijd van AVROTROS?

Lees meer
Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer
Afbeelding bij De Postbode en de Engel

De Postbode en de Engel

Sinds 2008 is het een traditie: iedere kerstvakantie presenteren we een kerstvoorstelling voor het hele gezin. In 2013 was dit De Postbode en de Engel. Een vrolijke kinderkerstshow waarin kerstmuziek en scènes uit beroemde kerstverhalen voorbij kwamen.

Lees meer