De Doelen

18 mei 1966

Debuteren in de Grote Zaal op de openingsdag

Voorafgaand aan het feestelijke galaconcert met het Rotterdams Philharmonisch mocht het Conservatoriumorkest een uitvoering geven in de Grote Zaal. Voor hoboïste Joke Meeder (destijds 23 jaar) was dit concert een mijlpaal in haar muzikale leven.

'Ik studeerde vanaf 1957 hobo aan het Rotterdams Conservatorium. In de jaren waarin de Doelen werd gebouwd moesten wij als conservatoriumstudenten daar met enige regelmaat heen om onze kritische oren te laten luisteren naar de akoestiek van de Grote Zaal. Die zaal was nog volkomen kaal; we zaten op kussentjes op de oplopende betonnen vloer. We dienden dan ook als 'vulling', omdat de geluidskwaliteit onder invloed van aankleding verandert. Ik had geen flauw idee van wat mij verderop in dat jaar nog aan het nieuwe gebouw zou binden!

Op 18 mei 1966 werd de Doelen officieel geopend en de Einduitvoering van het Rotterdams Conservatorium, het eindconcert als afsluiting van het cursusjaar, was de eerste uitvoering in de Grote Zaal op deze openingsdag. Het Conservatoriumorkest speelde onder de bezielende leiding van Kees Stolwijk en ik was een van de solisten. Dit concert was onderdeel van mijn eindexamen solospel. Ik voerde het Concert voor hobo en strijkorkest van Ralph Vaughan Williams uit. De dag van het concert was werkelijk een mijlpaal in mijn muzikale leven. Niet alleen was ik hoogstwaarschijnlijk de eerste blazer die in de nieuwe zaal soleerde, maar ook de manier waarop men in de Doelen zo'n jonge soliste (ik was 23 jaar) begeleidde was heel bijzonder. Ik werd ontvangen door een gastvrouw die mij naar de solistenkamer bracht: een hele ruime kamer met een fraaie zithoek, vleugel, toilet en zelfs een douche! Deze gastvrouw bleef mij de hele middag verzorgen tot het moment dat ik het podium op moest. Ik kreeg eten en drinken, er werd gevraagd of ik hulp nodig had bij het omkleden, of wat ik dan ook maar nodig had. Later heb ik zoiets nooit meer meegmaakt, het was geweldig!

Als klap op de vuurpijl gaf dirigent Kees Stolwijk mij tijdens het applaus na het spelen een handkus op het podium ten overstaan van het hele publiek. Hoewel ik het concert zelf in een roes heb beleefd is voor mij de Grote Zaal, waar ik later vele keren heb gespeeld als vaste remplaçante van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, voorgoed met die eerste ervaring verbonden!'

Joke Meeder ten tijde van het openingsconcert

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer

'De opening was een bijzonder moment'

Notaris en pianist Hans Oudenaarden was als 17-jarige aanwezig bij het openingsconcert in de Doelen. Later zou hij hier regelmatig terugkeren als bezoeker én voor het geven van concerten. In dit filmpje vertelt hij over zijn beleving van de Doelen.

Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer