De Doelen

01 januari 1975

Samen zingen op de jaarlijkse Bondsdag

De Landelijke Bond van Zangverenigingen der Gereformeerde Gemeenten organiseerde jarenlang eens per jaar een Bondsdag in de Grote Zaal van de Doelen. Voor Doelenbezoeker André Vastenhout is het zijn eerste herinnering aan de Doelen.

"Mijn eerste herinnering aan de Doelen gaat terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik was lid van de het gemengde koor van onze kerkelijke gemeente, de Gereformeerde Gemeente te Dordrecht. Dit koor was op haar beurt weer lid van de Landelijke Bond van Zangverenigingen der Gereformeerde Gemeenten. Deze Bond belegde eens per jaar in de Grote Zaal van de Doelen de zogenaamde "Bondsdag", waaraan zo goed als alle aangesloten koren deelnamen. Er werden meestal enkele koren samengevoegd die dan met elkaar enkele psalmen en/of geestelijke liederen ten gehore brachten. 

Wát een belevenis om met zoveel zangers en zangeressen in deze voor onze beleving immense concertzaal een héle dag te mogen vertoeven, en er zelfs op het podium ten overstaan van honderden toehoorders te mogen zingen.
Het orgel werd tijdens deze dagen bespeeld door Arie Keizer, de toenmalige organist van het Doelenorgel (en van de Grote Kerk in Dordrecht) die, voor zover ik mij herinner, geen andere vakgenoten op zijn orgel toeliet! Maar ach, dat was ook eigenlijk niet nodig. Hij was vakman genoeg om deze diversiteit aan koren en repertoire op een muzikaal verantwoorde wijze te begeleiden. En wat te denken van de massale samenzang van psalmen, iso-ritmisch (op héle noten!) gezongen. Volgens mij moet dat zelfs buiten de Doelen te horen zijn geweest.

Kortom, ik bewaar aan deze dagen heel goede herinneringen. Zij hebben er mede toe geleid dat ik tot op heden een regelmatige Doelenbezoeker ben gebleven!"

 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

In een bijna volle Grote Zaal klonk op deze zaterdagmiddag Bachs prachtige Weihnachts-Oratorium, uitgevoerd door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Maar wat heeft dat te maken met Maestro, de dirigeerwedstrijd van AVROTROS?

Lees meer