De Doelen

05 oktober 2015

'Het Rotterdamse publiek juichte en jubelde voor Mozart'

Het Orkest van de Achttiende Eeuw maakt er een gewoonte van Mozarts opera's semi-geënsceneerd uit te voeren. Mét veel succes. 'Het Rotterdamse publiek juichte en jubelde', schreef de Telegraaf over Le Nozze di Figaro.

"Het Rotterdamse publiek juichte en jubelde. Ook Mozart zelf zou dit wondertje van creativiteit vermoedelijk prachtig hebben gevonden. Een knap operahuis dat hier tegenop kan.", schreef Telegraaf over de uitvoering van Mozarts opera Le Nozze di Figaro door het Orkest van de AChttiende Eeuw. De krant bewonderde niet alleen het orkest (Muzikaal kan het bijna niet levendiger'), maar ook de, inderdaad uitstekende, cast. "Ilse Eerens laat Susanna stralen als een zonnetje, zowel zingend als acterend. Rosanne van Sandwijk maakt van Cherubino een prachtig nummer [...], om op te vreten zo aandoenlijk. Henk Neven als de rokkenjagende graaf Almaviva: een ingehouden stijve hark met autoritaire trekjes en bijpassend ontploffingsgevaar."
Ook Operamagazine.nl reageerde enthousiast: "Groot van stem, groots van podiumaanwezigheid en met een grote mate van bravoure opende Martijn Sanders de voorstelling. [...] Kenneth Montgomery liet het orkest al in de ouverture huppeltjes maken over de noten van Mozart. Dat tempo en die lichtheid, die het orkest bij Beethoven achterwege laat, was ook op het podium van De Doelen volop aanwezig."

Reacties

P. Haex

'Het was een waanzinnige avond, vrijwel vooraan op de vierde rij. Wat een muziek en wat een uitvoering, orkest en solisten. Zeer van genoten.'

G.F.A.Simons

'Het was voor ons de eerste keer dat we aanwezig waren bij een opera. Hoewel opera niet direct de muziek is die onze voorkeur heeft kan ik u verzekeren dat we deze avond toch erg genoten hebben. Prachtige stemmen, leuke verwikkelingen!'

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer

Frans Brüggens lievelingswerk van Mozart

In seizoen 2010-2011 stond Mozart centraal in de serie Mijn Mozart. Uitvoerenden van elk concert werd gevraagd hun lievelingsstuk van de componist uit te voeren. Frans Brüggen maakte een compilatie van een aantal marsen van Mozart.