De Doelen

26 september 2000

Een blinde boeking

Zegt u de naam Fenex iets? Het is de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners. Voormalig directeur Hans van Os bracht in het jaar 2000 een groot congres naar Rotterdam.

Vijf jaar eerder presenteerde Van Os zijn plannen bij de Doelen. Daar hadden ze wel oren naar de ideeën van Van Os, maar niet de ruimte. De Willem Burger Zaal moest immers nog gebouwd worden. Van Os vond dat geen probleem. Toen hij hoorde dat er ook een hotel naast de Doelen zou komen, wist hij het zeker: deze kans kon hij niet laten liggen. Zeker omdat het congres samen zou vallen met het honderdjarig bestaan van Fenex. "Een congrescentrum met een hotel is een optimale formule. Dus daar vielen we al gauw voor" vertelt Van Os in een interview met de Doelen. "Maar je neemt dan wel een beslissing van papier" gaat hij verder. "Het was in het jaar 1995 dat wij als bestuur hebben besloten het congres van de wereldorganisatie FIATA hier in Rotterdam te organiseren." Maar een congres van dusdanige omvang organiseer je niet zo maar. "Eens in de zoveel tijd kwam een controleur van FIATA kijken hoe de voorbereidingen gingen. Die werd dan rondgeleid in een bouwput" lacht Van Os. "Maar ze hadden er wel een goed gevoel bij." De opening van het Willem Burger complex was een groot succes. "Met onder andere een optreden van Hans Lieberg." Van Os zou zo weer een conferentie in de Doelen organiseren. "Het compacte van dit congrescentrum samen met de mogelijkheid om een vakbeurs te organiseren heeft heel veel voordelen."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.