De Doelen

13 december 1966

Kamermuziek vereeuwigd in Rotterdam

De serie 'Beroemde Strijkkwartetten' is niet meer weg te denken uit de Doelen. Iets wat ondenkbaar leek in het Rotterdam van begin twintigste eeuw. De Kamermuziekvereeniging Rotterdam (KMV) zwengelde in 1907 de motor van kamermuziek aan.

In 1907 richtte een groep muziekliefhebbers de Kamermuziekvereeniging op. Ze vonden het treurig dat er in een stad als Rotterdam zo weinig werd gedaan aan kamermuziek. Met de komst van de vereniging bliezen ze de klassieke muziekwereld nieuw leven in. Werd je lid, dan had je recht op het bijwonen van concerten in de Groote Nutzaal aan het Oppert, nabij de Laurenskerk.

Direct vanaf de start nodigde het elitaire gezelschap de meest vooraanstaande en beroemde ensembles uit, zoals Het Parijsche Strijkkwartet, het Quartetto Italiano en het Amadeus Quartet. Dat was niet eenvoudig, want een internationaal ensemble kwam niet voor een concert alleen naar Nederland en zeker niet naar Rotterdam waar geen ‘echte’ concertzaal stond.

Na het bombardement in mei 1940 verplaatsten de concerten zich naar de gehoorzaal in Museum Boijmans Van Beuningen. Maar de echte opmars van kamermuziek vond plaats na de opening van de Doelen in 1966. Van de huiselijke setting in Boijmans waar zo’n 80 mensen op krakende stoeltjes de ensembles beluisterden, verhuisde de KMV naar de Jurriaanse Zaal (toen nog Kleine Zaal) in de Doelen. Daar was ruimte voor 600 man. Het eerste concert in de Doelen werd uitgevoerd door het Wiener Streichquartet op 13 december 1966. De Kralingse gezelligheid in de pauzes bleef, maar nam door de omvang van het publiek andere vormen aan. Zeker na 1977 toen de ‘vereeniging’ werd omgezet in een stichting. Men hoefde niet langer lid te zijn van de besloten club. Elke muziekliefhebber was welkom.

Om het kritische en veeleisende publiek te bedienen, legt de KMV bij de programmering de lat hoog. Ze komen met grote namen, zoals het Guarneri Quartet, Vermeer Quartet, Tokyo String Quartet en het Borodin Quartet. De serie ‘Beroemde Strijkkwartetten’ is geboren. Ook hun jubilea vieren zij groots. In 2007 schreef componist Joey Roukens speciaal voor het honderdjarige bestaan van de KMV het strijkkwartet Earnest en Game, uitgevoerd door het Rubens Quartet.

Vanaf de oprichting had de vereniging de ambitie om ‘top of the bill’ te worden. In honderd jaar tijd heeft de KMV de stad kamermuziek van wereldklasse gebracht en ze heeft een specifieke ruimte binnen het Doelenpalet verworven. 

Het originele programma van het eerste KMV concert op 14 november 1907

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer