De Doelen
© Jan Hordijk

21 oktober 2015

De Doelen muziekcursus: van dummy tot kenner

In de allereerste Doelen muziekcursus nam tv-presentator, musicoloog en pianist Gregor Bak de cursisten mee langs honderden jaren muziekgeschiedenis. Van cursist Pamela Stark ontvingen we na afloop dit mooie verslag over haar ervaringen.

“Wát een teringherrie, zal het publiek gedacht hebben, toen het deze muziek voor het eerst hoorde.”

"Hilarisch om je docent muziekgeschiedenis zo’n onverwachte - want niet bij hem passende - uitspraak te horen doen. ‘Geschokt’ gniffelende en voluit schaterende toehoorders. Hilariteit was er volop tijdens de zes colleges van de cursus ‘Van dummy tot kenner’, gegeven door Gregor Bak in de Eduard Flipse Zaal van de Doelen. Gregor is een docent die je aandacht niet laat verslappen. Van begin tot eind vertelt hij boeiend, beeldend, met veel gebaren en héél veel humor. Verhalen over componisten en musici, muziekstukken, stijlperioden en genres, geïllustreerd met beeld- en geluidsfragmenten of eigen pianospel. Iedere les was opnieuw een prettig avondje uit. Behalve dan die ene keer, ja, die avond met die ‘teringherrie’. Ook niet mijn smaak, maar ik vind het wél heel leuk om nu te weten hoe die herrie tot stand kwam, wat de gedachte erachter was.

En dat is waar ik het voor deed, die cursus. Want hoe vaak heb ik niet gedacht: ‘ik zou best eens naar een concert willen, maar naar wát dan? Hoe word ik wegwijs uit alles wat wordt aangeboden?’ Ik zal niet zeggen dat ik nu feilloos de weg weet in dat doolhof, maar in ieder geval kan ik muziekstukken nu beter duiden en plaatsen in hun historische context.

Een interessante aanvulling was dat iedere week een gastspreker kwam vertellen over zijn of haar specialiteit. Zo was er de volgens Gregor ‘wat sneue altvioliste’ Janine Baller, die ook zelf haar lach niet kon bedwingen om zijn gemaakt denigrerende opmerkingen over de altviool. En de ‘nog lévende (!)’ componist Florian Magnus Maier, meesterpianist Ralph van Raat, directeur-voorzitter van de Doelen Gabriël Oostvogel, dirigent Conrad van Alphen en organist Geert Bierling die ons uitleg gaf náást het gigantische Flentrop Doelenorgel in de verder volledig verlaten Grote Zaal. Beetje griezelig, die daverende tonen in die spookachtig stille ruimte.

Ook een rondleiding door delen van de Doelen waar je als gewoon bezoeker niet komt, bracht mij verrassende inzichten. Dat kleedkamers beschikken over een douche/toilet en keukentje bijvoorbeeld. Hoe logisch ook, ik had geen idee. En dat er aan de andere kant van de deur, waardoor artiest of muzikant buigend na een concert het podium verlaat, een medewerker staat om die deur te openen. Ik had er nooit bij stilgestaan, maar het is natuurlijk geen gezicht als die artiest dat zelf moet doen (al helemaal niet als de deur een beetje klemt). Artiesten werden opeens menselijk en zo had ik ze - heel naïef - niet eerder bekeken.

De laatste les werd bekroond met een ‘quizsssss’, zoals Gregor het noemde. Een vragenlijst met meerkeuzevragen over behandelde onderwerpen. Helaas zal ik niet in de prijzen gevallen zijn, want een cd of kaarten voor het concert van de Nederlandse Bachvereniging op 11 mei in de Grote Zaal heb ik jammer genoeg niet ontvangen. Te laat begonnen met bestuderen van de samenvattingen, aangevuld met relevante concerttips en links naar stukken om nog eens te beluisteren, die we na iedere les per mail ontvingen."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer