De Doelen

18 mei 2002

Meesterorganist Jean Guillou onderbreekt onverwachts zijn concert

In seizoen 2001-2002 presenteerde de Doelen de serie 'Meesterorganisten aan het grote Doelenorgel'. De Franse organist Jean Guillou sloot de serie af met werken van Bach, Mozart, Widor en Liszt. Vaste bezoeker van orgelrecitals Peter van Dalen was erbij.

"Tijdens het concert van de Franse componist en top-organist Jean Guillou, gegeven voor een vrijwel volle zaal , onderbrak deze onverwacht het concert en verdween achter de schermen. Hij liet iedereen vol verbazing achter, want wat zou hier aan de hand zijn? Niet zo lang erna kwam de organist gelukkig weer terug en liep onder aanzwellend applaus naar de speeltafel van het Flentrop-orgel. Hij zwaaide met zijn arm naar de zaal ten teken dat het applaus echt niet hoefde. Alsof er niks was gebeurd werd het concert voortgezet op uitnemende wijze. Natuurlijk hield Jean Guillou deze onderbreking van het concert niet om extra applaus te oogsten. Dat krijgt hij als top-musicus al genoeg. Nee, ook een top-organist is maar een mens en Jean moest dringend even een sanitaire stop doen. Dat was de enige ware reden waar wij met z’n allen pas later achter kwamen!"

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer
Afbeelding bij Terugblikken op 50 jaar Doelenorgel

Terugblikken op 50 jaar Doelenorgel

Zelf speelt hij geen noot. Toch is Aad van der Waal een ware orgelkenner en orgelopnamespecialist. En niet de minste: hij nam honderden orgelconcerten op, gespeeld op meer dan vijftig orgels. Met Aad blikken we terug op 50 jaar Doelenorgel.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer