De Doelen

15 december 2012

Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

Tijdens zijn bezoek aan Het Weihnachts-Oratorium viel het bezoeker Ben Tetteroo op dat veel bezoekers van het concert ook het tv-programma Maestro bekijken. In de pauze klinken discussies over de werkwijze van de dirigent.

"In de bijna volle Grote Zaal van de Doelen klonk zaterdagmiddag 15 december het prachtige Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach. Een puike uitvoering van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Helaas alleen de eerste vier van de zes cantates die het oratorium telt.

Wat heeft dat te maken met Maestro, de dirigeerwedstrijd van AVROTROS? Het leek erop dat veel bezoekers van het Weihnachts-Oratorium ook naar Maestro kijken. Op veel plekken in de foyer en de hal kon je in de pauze discussies afluisteren. 'Snap jij iets van hoe Koopman de maat aangeeft?' Of: 'Ik zag de dirigent geen enkele keer een driehoekje slaan!' 'Donderdag toch maar eens kijken hoe dat moet.'

Ik weet niet of de bezoekers door deze vragen werden afgeleid. Voor hen hoop ik van niet. Het was een bijzonder fraaie uitvoering. Met voor mij als hoogtepunt de aria’s van altus Maarten Engeltjes. Hoe mooi kan de menselijke stem samensmelten met de klank van oude instrumenten? Ongelofelijk! Velen waren kennelijk geroerd door de uitvoering. Nog niet eerder maakte ik mee dat solisten tijdens een oratorium een tussentijds applaus kregen. Heet dat niet een ‘open doekje’? Schuchter applaus, maar toch. En hoe feestelijk: we kregen zelfs een toegift. Dat werd de koraal Ich steh an deiner Krippe uit de zesde cantate."

"Ton Koopman en alle uitvoerenden, bedankt!"

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Optreden voor een lege Grote Zaal

Optreden voor een lege Grote Zaal

In 1965, een jaar voor de opening, werd de akoestiek van de Grote Zaal al uitvoerig getest. Zo gaf het Christelijk Residentie Mannenkoor een optreden voor een lege zaal, zodat technici konden beoordelen of er nog wat aan de akoestiek moest worden gedaan.

Lees meer
Afbeelding bij De Postbode en de Engel

De Postbode en de Engel

Sinds 2008 is het een traditie: iedere kerstvakantie presenteren we een kerstvoorstelling voor het hele gezin. In 2013 was dit De Postbode en de Engel. Een vrolijke kinderkerstshow waarin kerstmuziek en scènes uit beroemde kerstverhalen voorbij kwamen.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda