De Doelen

18 oktober 2015

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Voor het jubileumseizoen 2015-2016 wilden we extra groot uitpakken met de Red Sofa programma's. Dit resulteerde in Red Sofa City: een vijfdaagse rondom nieuwe kunstmuziek met heel veel muziek, (wereld)premières, interviews, een diner met componisten en musici én een fietstocht waarbij de huizen van Rotterdamse componisten werden aangedaan. Deelnemers aan de fietstocht konden genieten van kleine concerten in de woonkamer van de componist. 's Avonds schoven ze aan in de Doelen bij een feestelijk diner samen met de componisten. Een bijzondere ervaring voor de deelnemers, maar ook voor de componisten:

"Het was geweldig! Het was leuk om een keuken vol altviolisten te hebben - en een keuken vol Zemtsovs! Zo fijn om zo veel enthousiaste reacties te krijgen, over mijn muziek maar ook over de dag zelf. Ik heb genoten van deze nieuwe manier om het Doelenpubliek beter te leren keren. Heb zo veel leuke mensen ontmoet!" - Vanessa Lann

Terugblikken kan hier met foto's en reacties. 

Reacties

Michèle Boonstra

Het was een heel leuke dag, mooi sfeer, aardige begeleiders, mooie huisconcerten, lekker Italiaans buffet, mooie foto’s en leuk om kennis te maken met andere Red Sofa leden. Prachtig idee zo n fietstocht.

Joke Bot & Peter van Mersbergen

Wij willen zowel de componisten als de uitvoerende musici heel hartelijk danken voor hun inzet. Het feit dat zeker de componisten bereid geweest zijn ons een inkijkje te geven in hun privé huis en leven waarderen wij zeer.

Tine Buningh

Samen met mijn zus heb ik gisteren ontzettend genoten. A perfect ten! Wat mij het meest trof was dat de componisten het echt leuk leken te vinden dat wij bij hun op bezoek waren.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer