De Doelen

01 januari 1987

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Gedurende de eerste jaren van ons gebouw, zat op de plek waar zich de laatste jaren Het Doelencafé bevond, een exclusieve bloemenwinkel: Brands Bloemenhal. Na een paar jaar werd de winkel gesloten. Het tweede filiaal, op de Crooswijkseweg, bleef echter gewoon bestaan en Joop Brands (zoon van eigenaar Wim Brands) bleef de vaste bloemenleverancier voor de Doelen.

Zo kwam het dat Joop Brands op een dag in 1987 de opdracht kreeg het podium van de Grote Zaal te decoreren. Terwijl hij in de weer was met zijn bloemen, hield het Rotterdams Opera Koor een generale repetitie. "Ik hield mijn oren gespitst," vertelt Brands over die bewuste middag. ‘Ik dacht: "potverdorie, dat klinkt mooi!" Op de een of andere manier viel er iets op zijn plaats. "Ik wilde ook wel bij dat koor, maar aarzelde om me aan te melden. Als voormalig gitarist en zanger van een rockband voelde de stap naar opera wel erg groot. Tóch heb ik het erop gewaagd, en tot op de dag van vandaag zing ik bij dit geweldige koor. De eerste twee jaar ging het me bij de aanblik van al die noten en partituren nog duizelen, maar uiteindelijk heb ik het onder de knie gekregen. In dertig jaar tijd mocht ik met topsolisten uit binnen- en buitenland optreden in de Doelen. Van Ernst Daniël Smid en Eva-Maria Westbroek tot Cristina Deutekom, Kiri Te Kanawa en Inessa Galante. Sinds een paar jaar ben ik voorzitter van het koor, dat inmiddels 115 leden telt. We hebben enorm uitgekeken naar 2016, het jubileumjaar van de Doelen, en in het bijzonder naar 2 januari 2016. Toen gaven wij ons vijftigste nieuwjaarsconcert: een uitvoering van de opera Nabucco van Verdi in samenwerking met het geweldige Sinfonia Rotterdam en maar liefst acht nationale en internationale topsolisten!"

Ook een verhaal? Stuur het ons!