De Doelen

13 februari 1971

Voor een knaak naar het Nederlands Blazers Ensemble

Het was goedkoop, alternatief en in de Doelen: de knaakconcerten. Voor 2 gulden en 50 cent luisterde je in de hal van het concertgebouw naar klassieke muziek. In 1971 hoort de negentienjarige Connie Otto voor het eerst het Nederlands Blazersensemble.

Muziek hoort bij de opvoeding van Connie. Net na de opening van de Doelen nemen de ouders van Connie een abonnement, zodat ze één keer in de maand een concert kunnen bijwonen. Connie: "Als mijn moeder niet kon, mocht ik als oudste dochter soms mee naar een concert in de splinternieuwe Doelen. Dat was hartstikke gaaf."

Haar vriendje nam haar voor het eerst alleen mee uit naar een knaakconcert in de Doelen. "Die concerten waren hartstikke nieuw. Je betaalde een knaak en zat in de ontvangsthal, heel dicht bij de musici. Het concert was minder officieel dan een gewoon concert. We droegen bijvoorbeeld gewoon een spijkerbroek en er was geen koffie of thee. Alleen maar muziek." Om 23.00 uur begint Het Nederlands Blazers Ensemble. "Mijn vriend en ik zijn gek op blaasmuziek. Ik hoorde voor het eerst Gran Partita van Mozart, dat heeft veel indruk op me gemaakt. En Edo de Waard was jong en een beetje alternatief, net als de knaakconcerten."

Ontdekking van Steve Reich

Drie of vier keer bezoekt Connie met haar vriend een knaakconcert. Ze houdt in die tijd al erg van minimal muziek. Tijdens een knaakconcert ontdekt ze Steve Reich en sindsdien is ze fan. "Hij speelde een paar van zijn eigen werken op de marimba, samen met andere musici. Dat instrument produceert zulke mystieke klanken. Ik vind het zo mooi dat die mensen met vier stokken deze klanken naar voren kunnen brengen. Steve Reich was voor mij een ontdekking. En het grappige is dat ik later een foto van hem zag en dacht: verrek speelt hij nog steeds in die zwarte trui?!"

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.