De Doelen

15 juni 1966

De discipline van Herbert von Karajan

Vlak na de opening in mei 1966 speelde het eerste buitenlandse orkest in de Doelen: de Berliner Philharmoniker. Mevrouw Stockmann-Kouwenaar herinnert zich nog goed dat dirigent Von Karajan uiterst geconcentreerd wachtte op absolute stilte in de zaal.

'Een onuitwisbare herinnering voor mij is het optreden geweest van Herbert von Karajan in de Doelen. De Maestro betrad het podium, maakte kort een fraaie buiging, ging voor het orkest staan en wachtte tot het allerlaatste geluidje verdwenen was. Werd de baton geheven en er kraakte nog iets dan was het wachten geblazen. Karajan wachtte op absolute stilte in de zaal. Bij een o zo klein geluidje van een schoen of papiertje of wat dan ook, ontspande hij zich met gebogen hoofd wachtend op stilte om dan weer klaar te staan en met de muziek te beginnen. Na afloop van het concert klapte een uitzinnig publiek. De dirigent kwam drie maal terug, maar nam toen zijn musici mee. Zo was het genoeg. Deze details kan ik niet vergeten.'

Het concert van de Berliner Philharmoniker in 1966 maakte onderdeel uit van het Holland Festival. Het orkest zou zowel in de Doelen als in het Concertgebouw een concert geven. Op de onderstaande foto's is de aankomst van Herbert von Karajan op Schiphol op 14 juni 1966 te zien. Bron: www.geheugenvannederland.nl

Op 11 juni 2016, bijna exact vijftig jaar na dit concert, keerde de Berliner Philharmoniker terug naar de Doelen om ons jubileumseizoen af te sluiten. 

© ANP / Peter van Zoest
De handtekening van Herbert von Karajan in het gastenboek van de Doelen

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer