De Doelen

02 januari 2016

Nieuwjaars­concerten van het Rotterdams Opera Koor: altijd een feestje

Dit jaar stond het Nieuwjaarsconcert van het Rotterdams Opera Koor in teken van 50 jaar samenwerking met de Doelen. Jannie Toppen - Van der Meer, tweede sopraan bij het koor, heeft al 25 Nieuwjaarsconcerten meegezongen.

Al in de week na de opening in 1966 gaf het Rotterdams Opera Koor hier hun eerste concert. In 1968 vond het eerste Nieuwjaarsconcert van het koor hier plaats, sindsdien een jaarlijkse traditie. Om deze 50-jarige samenwerking te vieren bracht het koor dit jaar samen met Sinfonia Rotterdam Verdi's Nabucco, hetzelfde werk dat tijdens het allereerste Nieuwjaarsconcert in 1968 werd uitgevoerd. Een jubileumfeestje dus, ook voor Jannie Toppen - Van der Meer, die voor de 25e keer meezong met het Nieuwjaarsconcert. 

"Als lid van het Rotterdams Opera Koor zing ik al sinds 1990 met de Nieuwjaarsconcerten mee. Deze jaarlijkse concertavond (vroeger waren het zelfs twee concertavonden) is altijd een feestje waarbij we samenwerken met goede en vaak bekende solisten. Het hele gebeuren van de repetities tot aan het concert is fijn. De spanning voor zo'n concert is groot. In de middag zijn we al vroeg in de Doelen aanwezig om in te zingen. Na een tijdje verdwijnt de spanning vanzelf en sta je heerlijk te zingen. Dan voel je dat het goed zit en kijk je uit naar de aanvang van het concert. Met de goede en fijne dirigent Ago Verdonschot wordt het steeds weer een geweldig goed resultaat. Dit jaar was de Doelen zo goed als uitverkocht en was het wederom een fantastisch concert.

Om deze reden betekent de Doelen veel voor mij. Naast onze eigen concerten bezoek ik samen met mijn man ook vaak andere concerten en geniet ook daar heel erg van goede muziek. Je kunt de Doelen niet meer wegdenken in Rotterdam. We hopen nog heel lang in de Doelen te kunnen genieten!"

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer