De Doelen

20 oktober 2014

In memoriam Frans Brüggen

Bij de Doelen spreken we over het Orkest van de Achttiende Eeuw als 'ons tweede huisorkest'. Groot was de verslagenheid dan ook toen de medeoprichter, inspirator en chef-dirigent van dit fabelachtige orkest in augustus 2014 kwam te overlijden.

In oktober 2014 zou het Orkest van de Achttiende Eeuw een reeks feestconcerten spelen ter ere van de tachtigste verjaardag van Frans Brüggen. Het liep anders. De toch al zo fragiele dirigent overleed kort voor de start van de tournee. De concerten annuleren was geen optie: het orkest wilde hun zo geliefde vriend, dirigent en inspirator eren met onder meer de door Brüggen zo geliefde Symfonie 'Jupiter' van Mozart.
'De geest van Frans Brüggen leeft op concert', kopte NRC daags na de uitvoering. Hoewel 'het onvervangbare, onvervangbaar is' zoals orkestdirecteur Sieuwert Verster over Frans Brüggen sprak, namen drie vaste gastdirigenten zijn plek in en wisten een huiveringwekkend mooi concert te dirigeren. "Een waardiger eerbetoon was niet denkbaar", schreef De Telegraaf. En zo was het.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

De bijzondere band tussen het Orkest van de Achttiende Eeuw en de Doelen

Het Orkest van de Achttiende Eeuw voelt zich thuis in de Doelen en voor ons voelt het als een tweede huisorkest. Directeur Sieuwert Verster vertelt waarom én hij deelt een van zijn meest bijzondere herinneringen aan de Doelen: De Beethoven Belevenis.

Frans Brüggens lievelingswerk van Mozart

In seizoen 2010-2011 stond Mozart centraal in de serie Mijn Mozart. Uitvoerenden van elk concert werd gevraagd hun lievelingsstuk van de componist uit te voeren. Frans Brüggen maakte een compilatie van een aantal marsen van Mozart.

Op pantoffels in de concertzaal

De nog maar net aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerde hoboïste Joke Meeder gaf in juni 1966 een recital in de Kleine Zaal. Voor deze bijzondere gelegenheid hadden haar ouders beloofd om te komen luisteren. Dat liep echter anders dan verwacht...

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Van rock naar opera

Van rock naar opera

Sommige mensen maken van hun hobby hun werk. Bij Joop Brands ging het precies andersom: tijdens zijn werk als bloemist kwam hij veel bij de Doelen over de vloer, waar hij zijn liefde voor opera ontdekte.

Lees meer
Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer
Afbeelding bij Nieuwe energie voor de Grote Zaal

Nieuwe energie voor de Grote Zaal

In 2009 wordt de Grote Zaal van de Doelen grondig verbouwd. Vijf maanden lang wordt dag en nacht gewerkt om de zaal van nieuwe energie te voorzien. De ingebruikname van de vernieuwde zaal wordt groots gevierd met het Grote Zaal Festival.

Lees meer
Afbeelding bij Tekenen in de concertzaal

Tekenen in de concertzaal

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Vos (1911-1982) was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Ook tijdens zijn vele concertbezoeken aan de Doelen maakte hij tekeningen.

Lees meer
Afbeelding bij Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

Human Requiem, 'bedwelmend mooi'

In 2014 presenteerde de Doelen de Nederlandse première van Human Requiem, een scenische uitvoering van Brahms' Ein deutsches Requiem waarbij publiek deel was van de voorstelling. De vele, vele warme bezoekersreacties na afloop waren overweldigend.

Lees meer