De Doelen

01 september 1965

Optreden voor een lege Grote Zaal

De leden van het Christelijk Residentie Mannenkoor uit Den Haag waren maar wat trots dat ze mochten optreden voor een lege Grote zaal in 1965, een jaar voor de opening. Koorlid Peter Willemse vertelt:

'Wat waren we als CRM Mannenkoor trots op ons optreden in de Doelen voor een lege Grote Zaal! Onze voormalige dirigent Arie Pronk zorgde er destijds voor dat we het geluid van de Doelen mochten uitproberen. Dit deden we met enkele mooie muziekstukken waaronder Eens zal op de grote morgen. Ons koor stond er op het podium een beetje verlegen bij in die enorme zaal die nog niet af was. Voor en achter in de zaal zag je een paar technici rondlopen. Vanaf het podium gezien zag je hier en daar planken en losliggende vloerdelen, omringd door de vier wanden met vooruitstekende marmeren blokken. Elk blok bezat een andere klank wanneer je er met een soort lepel op sloeg. Dat deden wij echter niet, wij zongen de sterren van de Doelen hemel. Het was 1965, een jaar voor de opening van het gebouw. Onze dirigent kreeg de gelegenheid om met zijn mannenkoor uit Den Haag een klein concert te geven. Dan konden de geluidsmensen van onder andere Siemens en Philips al luisterend uitmaken of er nog iets aan de akoestiek gedaan moest worden. Om in deze concerttempel te mogen zingen, daar hadden wij nooit van durven dromen. We stonden daar op dat podium met ongeveer 180 leden, niets vermoedende dat we daarna tot het jaar 2000 er nog tientallen keren zouden optreden onder leiding van alle dirigenten die het koor sindsdien heeft gehad. In de Doelen was het goed zingen!

Nadat dirigent Arie Pronk in 1971 bij ons vertrok bleven we zo nu en dan concerten geven in de Doelen.  Later, onder leiding van Aad van der Hoeven, traden we hier echter heel vaak op. Onze kerstconcerten zijn er nog steeds in de laatste maand van het jaar. Zoals het er nu naar uitziet zal dat nog wel even doorgaan.'

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Rookworst en bier

Rookworst en bier

Het was 1964. Iedere dag werkten tientallen bouwvakkers aan het Kruisplein, waar langzaam maar zeker een nieuw concertgebouw verrees. Toen het hoogste punt bereikt werd, was het tijd voor een feestje. En hoe vier je zoiets nou goed?

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Bouwblunders

Bouwblunders

Wie afstevent op een jubileum, heeft de neiging vooral terug te kijken op de vele hoogtepunten. Toch waren er in vijftig jaar de Doelen ook minder glamoureuze momenten. ‘Zodra je de lampen aandeed, kwamen er grote hakenkruizen tevoorschijn.'

Lees meer
Afbeelding bij Een blinde boeking

Een blinde boeking

Fenex, de Nederlandse branchevereniging van expediteurs en logistieke dienstverleners, haalde eind jaren 90 een groot internationaal congres naar de Doelen nog voordat de Willem Burger Zaal gebouwd was. Een blinde boeking.

Lees meer
Afbeelding bij Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

Het Weihnachts-Oratorium en Maestro

In een bijna volle Grote Zaal klonk op deze zaterdagmiddag Bachs prachtige Weihnachts-Oratorium, uitgevoerd door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Maar wat heeft dat te maken met Maestro, de dirigeerwedstrijd van AVROTROS?

Lees meer
Afbeelding bij Bloopers tijdens de bouw

Bloopers tijdens de bouw

Normaliter bouwde Goos Verbaas scheepsonderdelen, maar in 1966 werd de timmermanswerkplaats voor andere doeleinden gebruikt. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waar hij werkte, kreeg de opdracht om onderdelen te maken voor het concertgebouw.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.