De Doelen

06 september 1993

Van strijker tot klokkenspel

Tijdens de opening van de Eurekaweek mocht Marc Bonenkamp als eenmalig vervanger de slagwerkpositie bekleden. Dat ging niet helemaal zoals gepland. Wat het uitzicht vanaf het podium van de Grote Zaal allemaal teweeg kan brengen..

"In een studentenorkest maak je nog eens wat mee. Naast de jaarlijkse optredens in de Doelen, mocht ik een keer als eenmalig vervanger mijn vioolstoel inruilen voor de slagwerkpositie. Het Cantus In Memoriam voor Benjamin Britten van Arvo Pärt, met strijkers en één buisklok. Dat was spannend!

Vanwege de opening van het studiejaar zat de Grote Zaal vol met studenten en professoren en ik zat daar op mijn krukje. Midden op het podium, hoog verheven boven mijn strijkende collegae. Eenzaam genietend van het uitzicht vergat ik prompt mijn eerste inzet! Gelukkig kon de dirigente mij met enige dwingende blikken terugbrengen op aarde, al weet ik tot vandaag niet of ook die laatste noot van mijn buisklok op het juiste moment het stuk heeft afgesloten.

Bedeesd heb ik daarna mijn passende plek tussen de violen weer ingenomen, maar het uitzicht over de Grote Zaal is mij altijd bijgebleven."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij 'We want Yes!'

'We want Yes!'

De Amerikaanse rockband Iron Butterfly trad in 1971 op in de Doelen. Die avond was het echter niet de hoofdact die voor een lyrisch publiek zorgde, maar het voorprogramma Yes...

Lees meer

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Een kunstijsbaan in de Doelen?

Een kunstijsbaan in de Doelen?

Eind 1968 werd het plan voor een kunstijsbaan op het terrein aan de Kralingse Plaslaan op het laatste moment afgekeurd, een diepe teleurstelling voor vele Rotterdamse schaatsliefhebbers. Zou de Grote Zaal van de Doelen kunnen dienen als alternatief?

Lees meer

Zondagochtenden in de Doelen

Al ruim dertig jaar zijn ze een begrip in Rotterdam en omstreken: de Zondagochtendconcerten in de Grote Zaal van de Doelen. Sfeervolle en betaalbare concerten waar al vele grote artiesten hebben opgetreden en waar altijd veel publiek op afkomt.

Lees meer

Een gigantisch changement!

In 1994 voerde het Ensemble Rotterdams Conservatorium twee werken uit van de componisten Hector Berlioz en Pierre Boulez. De bezoekers hebben er niks van gemerkt, maar achter de schermen was het nog even spannend.

Lees meer