De Doelen

20 mei 1966

Een eerste optreden in het nieuwe muziekpaleis

In de openingsweek van de Doelen mocht drummer Machiel van Nieuwland met zijn studentenjazzband The Dazzling Four een optreden verzorgen. Een avond waar hij nog graag aan terugdenkt.

"Voor mij, als drummer van de in de jaren zestig bekende Rotterdamse studentenjazzband The Dazzling Four, heeft de opening van de Doelen een speciale betekenis.

Twee dagen na de officiële opening werd, op vrijdag 20 mei 1966, één van de eerste grote evenmenten in de Doelen georganiseerd door het weekblad De Havenloods. De avond begon met een groots concert van de Franse vocalgroup Les Compagnons de la Chanson. Terwijl het concert in de Grote Zaal bezig was, waren wij druk aan het sjouwen met onze spullen. Echter op dat moment ging de pauzegong en liep de foyer langzaam vol met het publiek dat uit de Grote Zaal kwam. 

Dat was wel een grappig moment: wij waren allemaal druk aan het sjouwen met instrumenten en bezig met het klaarzetten van de muziekinstallatie. Normaal kun je dat in alle rust doen, maar nu kon iedereen met ons meekijken! Dat was toch wel even wat anders. Het concert in de Grote Zaal werd gevolgd door een mooi bal in de foyer van de Grote Zaal. Tijdens dit bal waren er verschillende optredens met onder meer de zangeres Conny Vandenbos. Ik herinner me nog dat zij in een oldtimer de foyer werd binnengereden. Dat was een hele happening.

Hoewel het optreden heel bijzonder voor ons was deden we toch gewoon wat we altijd deden: goede muziek maken. We speelden ons reguliere jazzy repertoire en er werd heel goed gedanst. Ons optreden werd afgewisseld met een andere band: de Stork Town Dixie Kids. Er hing de hele avond een feestelijke sfeer in de Doelen. Pas achteraf realiseer je dat je met enige trots kunt zeggen: 'Ik speelde in de eerste Rotterdamse band die mocht optreden in het geweldige muziekpaleis de Doelen!' Daarom heeft de opening van de Doelen nog steeds een heel speciale betekenis voor mij."

The Dazzling Four

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

'In de Doelen maken we waanzinnige dingen mee'

Op 8 januari 2018 namen we na ruim 17 jaar afscheid van directeur Gabriël Oostvogel. In dit filmpje blikt hij terug op de jaren dat hij hier heeft rondgelopen, wat hij het meest gaat missen en wat de Doelen voor hem betekent.

Zondagochtenden in de Doelen

Al ruim dertig jaar zijn ze een begrip in Rotterdam en omstreken: de Zondagochtendconcerten in de Grote Zaal van de Doelen. Sfeervolle en betaalbare concerten waar al vele grote artiesten hebben opgetreden en waar altijd veel publiek op afkomt.

Lees meer
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

Een gigantisch changement!

In 1994 voerde het Ensemble Rotterdams Conservatorium twee werken uit van de componisten Hector Berlioz en Pierre Boulez. De bezoekers hebben er niks van gemerkt, maar achter de schermen was het nog even spannend.

Lees meer

'De opening was een bijzonder moment'

Notaris en pianist Hans Oudenaarden was als 17-jarige aanwezig bij het openingsconcert in de Doelen. Later zou hij hier regelmatig terugkeren als bezoeker én voor het geven van concerten. In dit filmpje vertelt hij over zijn beleving van de Doelen.

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.