De Doelen

20 november 1971

Dineren met bandleden van Buddy Rich na afloop van een spetterend nachtconcert

In 1971 geeft de Amerikaanse jazzdrummer Buddy Rich samen met een klassieke bigband een spetterend nachtconcert. François van den Anker is erbij en dineert na afloop zelfs met een aantal bandleden.

"Drummer Buddy Rich toerde in de jaren zeventig met een klassieke bigband over de wereld en deed daarbij ook Rotterdam aan. Het concert vond ’s nachts plaats. Dat was echter geen uitzondering, in die tijd werden er regelmatig nachtconcerten geprogrammeerd. Het was een spetterend concert, Buddy Rich hield de vaart er goed in bij zijn band. Zoals altijd was het onvermijdelijke hoogtepunt een extreem lange drumsolo. Tijdens de solo verlieten de musici demonstratief het podium om de duivelskunsten van de bandleider nog wat te benadrukken. Ik vond het best nog een beetje eng worden, wetende dat de drummer al een keer een hartinfarct had gehad. Gelukkig ging die avond alles goed.

Het concert was geweldig, maar dat is niet het enige wat me is bijgebleven van die nacht. Voor zijn concerten rekruteerde Rich vaak musici van het Berklee College of Music, een conservatorium in Boston. Dit waren voornamelijk jonge mensen die voor niet al te veel geld ervaring wilden opdoen in de muziek. Jeff Stout was één van die jonge talenten die mee op tour was. Tijdens het concert troffen wij zijn echtgenote Candy Stout. We raakten met haar aan de praat omdat ze het concert aan het opnemen was met een recorder. Na een gesprekje over het concert vroeg ze uiteindelijk waar ze na afloop van het concert nog iets konden eten. We dachten even diep na en we konden alleen bedenken dat Hoky Poky op de Kruiskade nog wel open zou zijn. We vertelden haar dat we haar na het concert de weg zouden wijzen.

Toen het concert eenmaal ten einde was liepen we door de sneeuw met Jeff, Candy en een paar van de andere bandleden over de Kruiskade. Bij het souper in de nachttent lieten we, in ons beste Engels, onze waardering voor de muziek blijken en luisterden we gretig naar de verhalen van de musici over hun leven ‘on-the-road’. Jeff Stout werkt inmiddels als muziekprofessor op Berklee. Hij is die nachtelijke tocht door de sneeuw vast vergeten, maar ik niet! Mooie herinneringen aan een mooie nacht in de Doelen."

Bekijk hieronder een video van Buddy Rich en zijn bigband van een optreden in Parijs een paar dagen later. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Afbeelding bij Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Voor een paar knaken naar Pink Floyd

Op het brommertje naar de Doelen en heel de nacht genieten van favoriete bands. Voor Bertus van der Linden zijn de nachtconcerten in de jaren 60 en 70 een jeugdsentiment. Hij bezocht er velen, waaronder die van Pink Floyd, Ten Years After en Roxy Music.

Lees meer
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.