De Doelen
© Frans Hanswijk

21 maart 2018

10 jaar Red Sofa: 'Deze concerten hoor je nergens anders'

Red Sofa bestaat 10 jaar. Frans Curvers heeft een abonnement vanaf 2009 en bezoekt bijna alle Red Sofa-concerten. “Ik houd van hedendaagse muziek. Er is zoveel, ik kom gewoon niet toe aan oudere muziek.”

De wereldpremière van het Pianoconcert van Ton de Leeuw, de inmiddels klassieke Harmonielehre van John Adams en concerten van huisensembles zoals het DoelenEnsemble, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Sinfonia Rotterdam en DoelenKwartet. Het zijn slechts enkele van de tientallen werken die je kunt horen en concerten die je kunt bezoeken met de Red Sofa Bankpas.

Frans Curvers bezoekt ze bijna allemaal en loopt na afloop regelmatig in extase de concertzaal uit. In de afgelopen 10 jaar ging hij naar prachtige uitvoeringen. “Je hoort en voelt dat een concert in nauwe samenwerking tot stand komt. Onder leiding van Hoofd programmering Neil Wallace ontstaan unieke concerten, die je nergens anders hoort.”

Ontmoeting tussen oost en west

Het concert met het werk Kill the West in me, Kartini and Katini, two stories door het DoelenKwartet en Ensemble Gending op 12 november 2017 greep hem bijzonder aan. Hij herinnert zich een volle zaal, die doodstil en in vervoering het schouwspel volgde. “Dat concert zou ik graag nog een keer bijwonen. Een origineel theatraal concert waarin het Oosten en Westen elkaar ontmoeten. Het verhaal was dramatisch en triest, maar zeer indrukwekkend. Het ging over een Indonesische prinses die grootse plannen had om andere vrouwen beter op te leiden, maar na haar huwelijk mocht dat niet meer. Het leverde een vreselijke strijd op. Ik vond de uitvoering prachtig.”

Als hij de Red Sofa-concerten vergelijkt met concerten in het Concertgebouw of het Muziekgebouw in Amsterdam, dan waardeert hij vooral de kleinschaligheid en de band die het publiek kan krijgen met de uitvoerenden. “Regelmatig lopen de musici door de foyer. Je kunt hen aanspreken en vragen stellen. Ik krijg dan vaak van musici te horen dat ik wel iets van muziek weet, ze zeggen dan: ‘Voor mensen als jij schrijf ik mijn muziek.’

Liefde voor muziek

Misschien komt Frans' affiniteit met muziek wel door de rol van de pianola in zijn leven: “In 1928 klopte mijn vader op de deur van de overbuurvrouw, zij speelde zo mooi Chopin op de piano. Eenmaal binnen bleek het een pianola te zijn. Toch werd het wat. Ze trouwden met elkaar en gaven hun liefde voor muziek aan mij door. Ik pikte vooral de nieuwe muziek eruit, en dat is altijd zo gebleven.”

Bekijk hieronder een foto-impressie van Red Sofa concerten in de afgelopen tien jaar. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Fietsen langs Rotterdamse componisten

Fietsen langs Rotterdamse componisten

Op 18 oktober 2015 vond de eerste Red Sofa Fietstocht plaats. Deelnemers fietsten een route langs Rotterdamse componisten voor het bezoeken van kleine concerten bij hun thuis. Een bijzondere ervaring volgens de vele reacties die we hierop ontvingen.

Lees meer