De Doelen

28 april 1968

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april gaf de toen 26-jarige Aretha Franklin een eenmalig concert in de Doelen. De heer Van der Brom (destijds 19 jaar) was erbij.

"Als 19-jarige jonge vent was ik zo blij om kaartjes te hebben voor een concert van de toen nog jonge Aretha Franklin in de prachtige Grote Zaal van de Doelen. Helaas zaten ik en een vriend helemaal achterin de zaal, waardoor we geen goed beeld hadden van onze favoriete zangeres. Maar niet getreurd, voorin op de eerste rij hadden wij nog stoelen vrij gezien. Dus na een paar nummers hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we naar het voorste gedeelte van de zaal geslopen om zonder bliken of blozen op de genoemde eerste rij te gaan zitten. Andere bezoekers keken hier wel vreemd van op. Wij genoten, met onze waarschijnlijk wat goedkopere kaarten, echter van een TOPconcert. Wij zaten daar alsof we voor eerste rang kaarten hadden betaald."

Het onderstaande filmpje is gemaakt tijdens Aretha Franklins optreden in Het Concertgebouw op dezelfde avond in 1968.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

Rotterdamse soulband The Free staat in voorprogramma Aretha Franklin

Het RTV Rijnmond programma Retourtje Retro sprak in de Doelen met enkele voormalige leden van de Rotterdamse soulformatie The Free. In 1968 beleefden zij hier hun doorbraak als voorprogramma van niemand minder dan 'The Queen of Soul' Aretha Franklin.

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.