De Doelen

29 september 1984

Heineken Jazz Festival: het begin van een nieuwe jazztraditie

Na 1976 verliest de Doelen met het beroemde Newport Jazz Festival een bijzondere traditie. In de jaren tachtig krijgen we er echter een nieuw, gewaardeerd festival voor terug: het jaarlijkse Heineken Jazz Festival.

Het evenement is een initiatief van de naamgever, die met een schuin oog kijkt naar het Breda Jazz Festival. Net als daar wil Heineken de hele stad betrekken, door het programmeren van optredens van jazzbands in tientallen kroegen. De eerste editie in september 1983 vindt dus plaats op plekken in de hele stad en gaat nog aan de Doelen voorbij, dat niet meewerkt. Maar bij de tweede editie is het gegroeide Heineken Jazz wel te gast in de Grote Zaal, met optredens van artiesten als Elvin Jones en de bands van Buddy DeFranco en Mark Murphy. Vanaf dan wordt het festival elk jaar afgesloten met een Jazznight in de Doelen. 

De lustrumeditie laat in 1987 tijdens de Jazznight op zaterdag 19 september een even onverwacht als onvergetelijk slotakkoord horen. Als de onverbiddelijke slot-act Art Blakey zijn drumsolo heeft ingezet, veroorzaakt een geweldige wolkbreuk boven de stad kortsluiting in de snel onder water gelopen 'machinekamer' van de muziektempel. Op slag is daarmee het optreden van de verbouwereerde maestro ten einde, want noodaggregaten zijn er niet en de technische problemen kunnen niet zomaar worden verholpen. 'Er is geen reden tot paniek, maar wilt u zo spoedig mogelijk het gebouw verlaten,' krijgen de bezoekers in de duisternis te horen. Morrend druipt uiteindelijk iedereen af. 

Zo'n historisch klapstuk als met Blakey blijft in de resterende vijf edities van 'Heineken Jazz' achterwege. Het festival kan ook best zonder, omdat het zich vlot heeft kunnen wortelen in de Doelen en elders in de stad. De voorkeur van de zeer royale hoofdsponsor speelt nogal eens een doorslaggevende rol. Waarbij soms zelfs de grote baas én enorm jazzliefhebber, Freddy Heineken dus, zich er dan elk jaar vol enthousiasme tegenaan bemoeit. 

Bij de tiende verjaardag, in 1992, pakt Heineken Jazz flink uit: twee avonden in de Doelen. Etta James, The Brecker Brothers, Toots Thielemans en het Count Basie Orchestra staan het meest prominent op het affiche. Maar daarna slaat de versobering toe en vervalt de avond in de Doelen als traditionele festivalfinale. 

Fragmenten uit: 50 jaar de Doelen: Hart van Rotterdam

Toegangskaartje Heineken Jazz Festival uit 1991

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.