De Doelen

18 november 1973

Als 19-jarige op de eerste rij bij Duke Ellington

Op het Newport Jazz Festival in 1973 geeft de dan al 74 jaar oude jazzlegende Duke Ellington twee concerten. Voor de dan 19-jarige bezoeker Martin van der Waals een belevenis om nooit te vergeten.

"Ik denk nog weleens aan die achttiende november 1973. Ik weet niet meer of ik bij het middag- of avondconcert was (hij speelde die dag twee keer). Ik weet ook niet meer hoe het kwam dat ik er heen ging. En eigenlijk wist ik ook niet wie Duke Ellington nou precies was, ik kende weinig van zijn muziek. Maar dat ik er heen moest, wist ik op de een of andere manier wel. Ik was pas 19 jaar toen en dat het iets groots was weet ik nog tot op de dag van vandaag. Ik vergeet het nooit meer. Wat een ontzettend hippe man was Duke! En dan zijn mannen: saxofonist Paul Gonsalves was er nog bij en Harry Carney op de baritonsax. Verder ook nog Harold Ashby, Russell Procope en Money Johnson met zijn Louis 'Satchmo' Armstrong-imitaties. Duke praatte veel, herinner ik me. Maar wat een muziek, wat een orkest! Ik meen dat ik een kaartje van twintig gulden had en ergens boven op de tribune zat. Op zich niet fout, de muziek drong ook daar wel door. Maar na de pauze zag ik dat er beneden op de eerste rij nog een plaats vrij was. Daar ben ik gewoon maar gaan zitten. Ik zat slechts op twee meter afstand van Duke! Of hij naar me gekeken heeft weet ik niet meer, ik in elk geval wel naar hem.

Later besefte ik pas wat een geluk ik heb gehad, want het jaar daarop was hij er niet meer. Lang, heel lang heb ik me afgevraagd of er bij dat concert foto's of geluidsopnamen gemaakt zijn. Vele jaren daarna kwam er bij iemand een cassettebandje boven water: 'stiekem' opgenomen met een zakrecordertje en jammer genoeg niet echt om aan te horen. Al met al is het een belevenis geweest die ik nooit zal vergeten. Ik heb na afloop van het concert nog staan wachten op Duke voor een handtekening in mijn programmaboekje, dat overigens in de loop der jaren ook verloren is gegaan. Uiteindelijk kwam hij niet, maar dat heb ik hem niet kwalijk genomen. What a pity that he is gone, I loved him madly."

Foto: Duke Ellington tijdens Newport Jazz Festival © Eppo Notenboom

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer
Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.