De Doelen

09 juni 2018

Rotterdams Philharmonisch Orkest viert 100-jarig bestaan met groots eeuwfeest

In het weekend van 9-10 juni 2018 werd het Rotterdams Philharmonisch Orkest 100 jaar. Met een feestelijk Eeuwfeest op het Schouwburgplein en twee uitverkochte Jubileumconcerten, met superster Joyce DiDonato als soliste, werd dit jubileum groots gevierd.

Feest op het Schouwburgplein
Om zijn 100ste verjaardag met zoveel mogelijk Rotterdammers te kunnen vieren organiseerde het orkest zaterdag 9 juni een gratis toegankelijk Eeuwfeest op het Schouwburgplein. Onder een stralende zomerzon genoten zo'n 4000 bezoekers van optredens door jong muziektalent, een workshop body percussion door orkestslagwerker Martin Baai, een muzikale trampolineshow van Codarts en een miniconcert door de Rotterdam Philharmonic Banda. Spectaculair sluitstuk was ’s avonds de live-vertoning op een groot scherm van het Jubileumconcert door het orkest vanuit de uitverkochte Doelen. Bekijk hier de aftermovie van het Eeuwfeest. 

Feest in de Doelen en de rest van de wereld
‘Eén groot crescendo’: zo omschreef chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin de opbouw van het Jubileumconcert van het Rotterdams Philharmonisch met superdiva Joyce DiDonato als soliste. Klein beginnen en uitgroeien tot iets grandioos: de honderdjarige orkestgeschiedenis uitgebeeld in één concertprogramma. Met ruim 4000 bezoekers waren beide Jubileumconcerten uitverkocht. Daarnaast werd het concert zaterdag online gevolgd door ruim 80.000 muziekliefhebbers in 74 landen en was het concert van zondag live te beluisteren via Radio 4. De pers was unaniem lovend: alle recensenten bekroonden het concert met vijf sterren.

Energie, sprekende details, prachtige houtsoli en een bedwelmende strijkersklank: het echte feest voltrekt zich in Rotterdam niet eens per eeuw, maar wekelijks.
– NRC Handelsblad

Rotterdamse Cultuurpenning voor Yannick Nézet-Séguin
Vanwege zijn verdiensten voor Rotterdam ontving Yannick Nézet-Séguin tijdens het concert de Cultuurpenning van de stad Rotterdam uit handen van burgemeester Aboutaleb. Deze penning wordt één keer per jaar gegeven aan een persoon die op cultureel gebied voor de stad een heel bijzondere prestatie heeft geleverd. De burgemeester noemde Yannick een echte ‘Rotterdammert’. Met dit jubileumconcert nam Yannick Nézet-Séguin na tien jaar afscheid als chef-dirigent.  

De Doelen schenkt een opnamestudio
Uit handen van algemeen directeur van de Doelen Janneke Staarink ontving het orkest een opnamestudio. 

Reacties

Toon alle reacties

Juul Diteweg

Waanzinnige ervaring. Wauw. Wat geweldig dat we hier bij waren!!

Jeannette

Wat een fantastische avond in de Doelen met het Eeuwfeest van het Rotterdams Philharmonisch. Omver geblazen door het orkest en Joyce DiDonato.

Marco de Bock

Wat een avond in de Doelen. Een Rotterdams Philharmonisch, dirigent en Joyce DiDonato die het dak eraf spelen! Dank!

Maikel Coomans

Wow! Het slotstuk van het Rotterdams Philharmonisch Orkest was echt geweldig!

Matthias Naske

Standing ovations for a unique evening ⁦at deDoelen⁩: 100th anniversary of ⁦the Rotterdam Philharmonic and farewell concert of ⁦Yannick⁩ as chief conductor of this brilliant orchestra. And a divine ⁦Joyce DiDonato⁩: most impressive night!

Gert Hofsteenge

Afscheid van Yannick Nézet-Séguin van het Rotterdams Philharmonisch en de Doelen. Wat een feest, maar wat jammer dat hij gaat!

Hanna de Koning

Wat een feest van het 100-jarige Rotterdams Philharmonisch Orkest. De opkomst, emotie, humor, liefde en de chemie tussen Joyce DiDonato en Yannick. En een afgeladen Doelen in extase. Dank allemaal voor deze geweldige middag!

Bas Buikhuisen

An unforgettable Jubileumconcert with the Rotterdam Philharmonic and maestro Yannick, together with Joyce DiDonato at de Doelen. It was amazing, so beautiful and very moving. Many thanks to all of you.

Corinne

Een onvergetelijke avond in ⁦de Doelen: het Jubileumconcert in het kader van 100 jaar ⁦Rotterdams Philharmonisch⁩ met (nu) eredirigent ⁦Yannick Nézet-Séguin⁩ en Joyce DiDonato. Genieten!

Maarten de Vries

Geweldig concert! Fantastische sfeer.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

50-jarig jubileum in beeld

Op 18 mei 2016 vierden we officieel ons 50-jarig bestaan. Het héle seizoen 2015-2016 vierden we dit feestelijke feit. Natuurlijk met véél muziek, maar ook met een tv-serie, een dik boek en nog veel meer. Bekijk hier de compilatie van dit feestseizoen.

Vooruitblikken op het jubileumseizoen 2015-2016

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma MOOIS wordt met Doelen directeur Gabriël Oostvogel vooruitgeblikt op het feestelijke jubileumseizoen ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Doelen.

Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer
Afbeelding bij Rotterdam viert de stad!

Rotterdam viert de stad!

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. Via de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! werd in seizoen 2015-2016 stilgestaan bij 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu.

Lees meer
Afbeelding bij Het echte China, in Rotterdam

Het echte China, in Rotterdam

Niet alleen herbergt Rotterdam een van de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland, ook maakt de Doelen praktisch deel uit van Chinatown: genoeg reden - zo vonden wij - voor een nieuw evenement waarin de cultuur van dit land belicht werd.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer
Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer
Afbeelding bij 25 jaar DoelenKwartet

25 jaar DoelenKwartet

Seizoen 2017-2018 is er een vol jubilea: 100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest, 50 jaar Doelenorgel, 10 jaar Kindermuziekweek en 10 jaar Red Sofa. Het DoelenKwartet, ons huiskwartet, viert zijn 25-jarig bestaan.

Lees meer

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.

Stadsdichter Hester Knibbe schrijft jubileumgedicht voor jarige Doelen

Met dank aan de Bibliotheek Rotterdam, het Rotterdamse Stadsdichterschap en Rotterdam viert de stad! schreef stadsdichter Hester Knibbe het gedicht Opus Zero voor het 50-jarige jubileum van de Doelen, dat ze tevens voordroeg op ons jubileumfeest.