De Doelen
© Leo van Velzen

09 november 1989

Gastdirigent Valery Gergiev zorgt voor magie in de zaal

In 1989 bezoekt Leen Roetman voor het eerst de Doelen om zijn geliefde Derde Pianoconcert van Rachmaninov live te kunnen horen. 'Het werd een zinderend concert en een onvergetelijke avond.'

“Eind jaren tachtig begon ik met het luisteren naar klassieke muziek en kocht ik mijn eerste cd’s. Wat ik echt prachtig vond, was het romantische Derde Pianoconcert van Rachmaninov. Ik was benieuwd hoe dit live zou klinken in een concertzaal. Ik ontdekte dat het op het programma stond van het concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev op 9 november 1989. Dit was mijn kans! Ik moest en zou naar dit concert gaan om mijn geliefde pianoconcert live te horen. Het bleek een enorme gelukstreffer; wat een zinderend concert en wat een onvergetelijke avond werd het.”

Op de vraag hoe het was om voor het eerst een concertzaal te betreden antwoord Roetman: “Ja, hoe was dat om een concertzaal te betreden? Ik vond het eng! Waarom? Omdat ik dacht dat klassieke concerten voor een bepaald gesofisticeerd publiek waren, maar ik kwam er al snel achter dat concerten voor iedereen zijn: jong, oud, directeur of kok. De grootste sensatie was dat ik de noten van het Derde Pianoconcert van Rachmaninov live tot leven hoorde komen en ik was verbluft hoe razend knap de pianist zijn vingers over de toetsen liet glijden. Ik dacht: oei, stel dat hij dadelijk het verloop van het stuk kwijt raakt... Wat natuurlijk niet gebeurde."

"Wat een prachtig geluid en het orkest speelde zo gelijk, zuiver en vol. Het applaus achteraf was oorverdovend, je voelde dat er een bijzondere presentatie geleverd was. Op zo’n moment ben je verbonden met alle andere bezoekers, het orkest en de solist.

Het gekke is dat ik de naam van de pianist vergeten ben, daar hield ik me toen niet mee bezig (de solist was Naum Grubert). Mijn volle aandacht ging uit naar het live horen van mijn favoriete werk. Wel had ik de naam van de dirigent onthouden. Ik las dat hij een groot talent uit Rusland was die furore maakte in de Matinee op zaterdag en dat hij pas was aangesteld als gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanaf toen besloot ik deze dirigent te blijven volgen. Sindsdien beleef ik met hem vele sensationele concerten, uitvoeringen waarbij je altijd een soort magie in de zaal voelt.

Die avond was ik getuige van één van de eerste optredens van Valery Gergiev als gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hoe had ik kunnen vermoeden dat Gergiev nadien chef-dirigent zou worden en daarna nog meer dan tientallen concerten in de Doelen zou dirigeren? Natuurlijk heb ik weer kaarten voor het komende Gergiev Festival. Tot op de dag van vandaag sla ik geen concert van hem over!”

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Twin Towers en War Symphonies

Tijdens het Gergiev Festival in 2001 raakten muziek en wereldhistorie innig met elkaar verstrengeld. In dezelfde week dat twee boeings in de WTC torens in New York vlogen werden hier de toepasselijke War Symphonies van Sjostakovitsj uitgevoerd.

Lees meer
Afbeelding bij Een eerste date in de Doelen

Een eerste date in de Doelen

Op 21 februari 1980 speelde het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van David Zinman werken van Mozart, Tsjaikovski, Bloch en Janácek. Een spannende avond voor de heer Kibbel en zijn toekomstige vrouw, want het was hun eerste echte avondje uit.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Betoverd door het gebouw

In het voorjaar van 1976 bezoeken Henk Uneken en zijn vrouw Corrie voor het eerst de Doelen. Ze raken betoverd door het gebouw en de klankkleur in de Grote Zaal. Een fascinatie die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Lees meer
Afbeelding bij Sterallures achter de schermen

Sterallures achter de schermen

De Amerikaanse stersopraan Jessye Norman treedt op 30 oktober 1992 na dertien jaar weer op in Rotterdam. Op het podium van de Doelen geeft ze glans aan Mahlers Das Lied von der Erde. Wat we niet weten is dat daar het nodige divagedrag aan vooraf ging.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Lucas & Arthur Jussen: 'In de Doelen zijn we gegroeid'

Al jaren geven pianisten Lucas en Arthur Jussen de prachtigste concerten op ons podium. Onlangs spraken we ze over hun band met de Doelen: van hun debuut bij het Rotterdams Philharmonisch en het geweldige Doelenpubliek tot kroketten in de kleedkamer.

Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent

In 2008 treedt Yannick Nézet-Séguin (1975) aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. De jonge, dynamische dirigent verovert in korte tijd het Doelenpodium. In deze aflevering van MOOIS spreekt Yannick over zijn eerste seizoen in Rotterdam.

Afbeelding bij 'We love you too...'

'We love you too...'

Op 30 november stond Yannick Nézet-Séguin nu niet eens voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, maar voor zijn 'andere orkest': het Orchestre Métropolitain de Montréal. Het werd een warm welkom in Rotterdam.

Lees meer

Een nieuwe chef treedt aan

In deze video introduceert Lahav Shani, de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zich aan Rotterdam. Tijdens een symbolisch fragment in de Grote Zaal overhandigt Yannick de baton aan zijn jonge opvolger.

Afbeelding bij Peter en de wolf: een familietraditie

Peter en de wolf: een familietraditie

In haar kriebelende lamswollen trui bezocht de 6-jarige Nathalie Rauscher rond 1973 Peter en de wolf. Haar vader nam haar mee naar de 'imposante' Doelen voor een kennismaking met klassieke muziek. Die traditie zet ze nu voort met haar eigen zoon.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Arie Heuvelman zorgt voor onderdak van zijn zoon

Trompettist André Heuvelman (1966) is al 25 jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn vader Arie hielp in 1966 als 25-jarige mee met de bouw van de Doelen. In deze video interviewt André zijn vader over dit bijzondere verhaal.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Blij met nieuwe bassen

Ter ere van het 75-jarige bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet Joop Bonebakker, voorzitter van de Vriendenvereniging, een project op touw: geld inzamelen voor de aanschaf van zes nieuwe bassen van topkwaliteit.

Lees meer

Hand in hand met het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Na 18 jaar vierde heel Rotterdam dit voorjaar feest: Feyenoord kampioen! In aanloop naar deze fantastische overwinning moedigde het Rotterdams Philharmonisch Orkest de Rotterdamse ploeg op een passende manier aan.