De Doelen
© Jan Hordijk

08 mei 2016

Dag van de Rotterdamse Jazz

Het 50-jarig bestaan van de Doelen wordt gevierd met heel veel muziek. Op de Dag van de Rotterdamse Jazz staat de Rotterdamse jazz centraal met een fototentoonstelling, een lezing en uiteraard vele concerten door veelal Rotterdamse jazzmusici.

Ter herdenking van 75 jaar wederopbouw en de viering van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International organiseert met behulp van het Nederlands Jazz Archief de Dag van de Rotterdamse Jazz. Vele jazzmusici maken hun opwachting: het saxofoonkwartet Spoken met Rotterdams repertoire, ‘A Glorious Tribute to Rita Reys’ door Fay Claassen en Trio Peter Beets, het Edison Pianoduo van Rob en Sebastiaan van Bavel, ‘Jazz Artist Portraits’ door een new generation all star kwintet o.l.v. Benjamin Herman met onder anderen vocaliste Ntjam Rosie, het New Rotterdam Jazz Orchestra & Eric Vloeimans met de première van de ‘Rotterdam Suite’ en uiteraard een optreden van Jules Deelder.

Een fototentoonstelling over de eerste tien jaar jazz in de Doelen en een lezing over de Rotterdamse jazzgeschiedenis door Hans Zirkzee maken de dag compleet. Terugblikken op deze onvergetelijke en uitverkochte dag kan hier met de foto's:

Dag van de Rotterdamse Jazz was onderdeel van Rotterdam viert de stad!een culturele manifestatie in 2016 ter gelegenheid van 75 jaar wederopbouw Rotterdam. 

Reacties

Ineke van Dok-Mak

Ik heb wel even een traantje weggepinkt van dankbaarheid. Vanaf mijn 14e bezocht ik reeds jazz in Rotterdam en Scheveningen. Zo geweldig om al die bekende songs en melodieën te horen, aangevuld met prachtige meer eigentijdse muziek.

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Het echte China, in Rotterdam

Het echte China, in Rotterdam

Niet alleen herbergt Rotterdam een van de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland, ook maakt de Doelen praktisch deel uit van Chinatown: genoeg reden - zo vonden wij - voor een nieuw evenement waarin de cultuur van dit land belicht werd.

Lees meer

50-jarig jubileum in beeld

Op 18 mei 2016 vierden we officieel ons 50-jarig bestaan. Het héle seizoen 2015-2016 vierden we dit feestelijke feit. Natuurlijk met véél muziek, maar ook met een tv-serie, een dik boek en nog veel meer. Bekijk hier de compilatie van dit feestseizoen.

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

Vooruitblikken op het jubileumseizoen 2015-2016

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma MOOIS wordt met Doelen directeur Gabriël Oostvogel vooruitgeblikt op het feestelijke jubileumseizoen ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Doelen.

Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer
Afbeelding bij Rotterdam viert de stad!

Rotterdam viert de stad!

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. Via de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! werd in seizoen 2015-2016 stilgestaan bij 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu.

Lees meer
Afbeelding bij 25 jaar DoelenKwartet

25 jaar DoelenKwartet

Seizoen 2017-2018 is er een vol jubilea: 100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest, 50 jaar Doelenorgel, 10 jaar Kindermuziekweek en 10 jaar Red Sofa. Het DoelenKwartet, ons huiskwartet, viert zijn 25-jarig bestaan.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Stadsdichter Hester Knibbe schrijft jubileumgedicht voor jarige Doelen

Met dank aan de Bibliotheek Rotterdam, het Rotterdamse Stadsdichterschap en Rotterdam viert de stad! schreef stadsdichter Hester Knibbe het gedicht Opus Zero voor het 50-jarige jubileum van de Doelen, dat ze tevens voordroeg op ons jubileumfeest.