De Doelen

18 mei 1976

Vuilnisman in de spotlights

In de afgelopen vijftig jaar heeft de Doelen menig jubileum gevierd. Feestjes, die prachtige verhalen hebben opgeleverd. Zoals dat van vuilnisman Coos van Leeuwen, die in 1976 tot zijn eigen verbazing het Doelen-podium betrad.

Coos van Leeuwen uit Bleiswijk is al bijna tien jaar gepensioneerd, maar werkte in de jaren zeventig en tachtig in dienst van de Roteb. Eerst als straatveger, daarna als chauffeur bij de Gemeentewasserij, de riooldienst en de Ontsmettingsdienst. Eén van de meest bijzondere herinneringen uit die tijd, is de avond waarop hij als vuilnisman optrad in de Grote Zaal van de Doelen. Op het podium, welteverstaan!

"De Doelen bestond tien jaar en om het jubileumfeest op te luisteren zou De Marinierskapel een concert geven," vertelt Van Leeuwen. "En nou vond men het een leuk idee om de Roteb daarbij uit te nodigen om met ouderwetse ratels mee te draaien op het ritme van de muziek. Die ratels werden vroeger gebruikt door vuilnismannen om de mensen te waarschuwen: de vuilniswagen komt eraan, zet je vuilnis buiten! Mijn vader, die járen bij de Roteb heeft gewerkt, heeft daar nog mee gelopen. Ze maken een scherp, knetterend geluid. Wij wilden dat natuurlijk best doen voor de Doelen!"

Samen met elf collega’s van Reinigingspost Zaagmolenkade was Van Leeuwen uitverkoren om die taak op zich te nemen en in de Doelen mee te draaien met de Marinierskapel. Eerst op een repetitiemiddag, daarna ‘voor het echie’. "Daar stonden we dan, voor een volle Grote Zaal. Gespeeld werd de mars De Rotterdamse Vlag van Bart Verhallen. Waarom zullen we treuren, want de bajes is zo groot… dat nummer. Echt muzikaal hoefde je niet te zijn, een klein beetje ritmegevoel was wel handig. Het is alweer bijna veertig jaar geleden, maar ik kan het me nog heel goed herinneren. Zoiets vergeet je natuurlijk niet snel meer. Het was een bijzondere ervaring en dat was het!"

Foto: een volle zaal bij het 10-jarig jubileum van de Doelen

Een volle zaal bij het 10-jarig jubileum van de Doelen

Ook een verhaal? Stuur het ons!