De Doelen
© Jan Hordijk

24 september 2017

25 jaar DoelenKwartet

Op 24 september 2017 vierde ons huiskwartet zijn 25-jarig bestaan met een prachtig jubileumconcert. Met twee leden blikken we terug op de kwart eeuw die achter hen ligt.

Een strijkkwartet in residence. Zo kun je het DoelenKwartet wel noemen. Want het kwartet, dat tot dé strijkwartetten van Nederland behoort en ook internationaal veel lof oogst, heeft al 25 jaar een intense band met de Doelen. Al kun je dat niet zo heel precies zeggen, want het DoelenKwartet is voortgekomen uit het DoelenEnsemble. En dat gebeurde niet van de een op de andere dag. "Het was een natuurlijk proces", vertelt oprichter Frank de Groot: "We speelden steeds vaker in kwartetvorm. Die vorm beviel. Ook buiten de Doelen werden we veel gevraagd. Om ons als beroepskwartet te ontwikkelen, hadden we meer ruimte nodig. Langzaam hebben we ons losgemaakt. In 1993 was het DoelenKwartet echt een feit".

Al snel stroomden de uitnodigingen voor festivals en concerten in binnen- en buitenland binnen. "Een prachtige tijd", vertelt Karin Dolman. "We hebben door heel Europa gereisd. Mooie dingen met elkaar meegemaakt. Met beroemde componisten als Steve Reich, Wolfgang Rihm, Henri Dutilleux en Thomas Adès gewerkt. Prachtige nieuwe stukken gespeeld, waaronder veel premières van Nederlandse én buitenlandse componisten. En jarenlang wel vijftien programma’s tegelijk in ons repertoire."

Spanningen

Naast Frank de Groot en Karin Dolman, bestaat het kwartet uit Maartje Kraan en Hans Woudenberg. "Vier heel verschillende spelers, die júist door die verschillen een spannend geluid creëren," aldus De Groot. De samenstelling van het kwartet is sinds 2007 onveranderd, daarvoor hebben ook Monique Bartels, Laurens van Vliet en Sophia Torenga bij het kwartet gespeeld. "Wisselingen waren nooit makkelijk", vertelt De Groot. "Je bent met zijn vieren zo kritisch met elkaar bezig, je kent elkaar zo goed!' Dolman knikt: "Het is een huwelijk waar je met zijn vieren in zit. En dus is er ook weleens een crisis. Een hoogte- en dieptepunt tegelijk, was de cd-opname van vier strijkkwartetten van Wolfgang Rihm. Op dat moment hadden we onderling een flinke clash, maar tegelijkertijd wilden we alle vier een perfecte cd afleveren, wat weer voor verbondenheid zorgde. En wat denk je? Die cd is wereldwijd bejubeld, nog steeds. Hij scoort overal tienen!" Frank: "De spanning voel je door de speakers, haha!"

Drijfveer

Inmiddels bestaat het kwartet al 25 jaar. De Groot: "Het aantal concerten dat we geven is afgenomen, maar onze standaard ligt hoger dan ooit. We zoeken de verdieping, we hebben ons nooit geconformeerd aan de vervlakking. Ik ben trots op de wilskracht van componisten, die de pioniersdrift hebben om nieuw werk te maken. Want dat is een van onze grote drijfveren: het stimuleren van de kunst. Wij hebben altijd honger naar nieuwe stukken."

Jubileumconcert 

Om hun jubileum te vieren speelde het DoelenKwartet de highlights van de 20ste- en 21ste-eeuwse strijkkwartetliteratuur. Van bekende en gewaardeerde topstukken tot fonkelnieuwe composities. 

 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

50-jarig jubileum in beeld

Op 18 mei 2016 vierden we officieel ons 50-jarig bestaan. Het héle seizoen 2015-2016 vierden we dit feestelijke feit. Natuurlijk met véél muziek, maar ook met een tv-serie, een dik boek en nog veel meer. Bekijk hier de compilatie van dit feestseizoen.

Vooruitblikken op het jubileumseizoen 2015-2016

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma MOOIS wordt met Doelen directeur Gabriël Oostvogel vooruitgeblikt op het feestelijke jubileumseizoen ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Doelen.

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Afbeelding bij Het echte China, in Rotterdam

Het echte China, in Rotterdam

Niet alleen herbergt Rotterdam een van de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland, ook maakt de Doelen praktisch deel uit van Chinatown: genoeg reden - zo vonden wij - voor een nieuw evenement waarin de cultuur van dit land belicht werd.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer
Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Rotterdam viert de stad!

Rotterdam viert de stad!

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. Via de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! werd in seizoen 2015-2016 stilgestaan bij 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu.

Lees meer

Stadsdichter Hester Knibbe schrijft jubileumgedicht voor jarige Doelen

Met dank aan de Bibliotheek Rotterdam, het Rotterdamse Stadsdichterschap en Rotterdam viert de stad! schreef stadsdichter Hester Knibbe het gedicht Opus Zero voor het 50-jarige jubileum van de Doelen, dat ze tevens voordroeg op ons jubileumfeest.