De Doelen

01 september 2015

Rotterdam viert de stad!

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. Via de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! werd in seizoen 2015-2016 stilgestaan bij 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu.

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. De opening in 1966 betekende een kantelpunt in de wederopbouw van Rotterdam, want de Doelen was het eerste naoorlogse gebouw dat was bestemd voor cultuur en niet voor wonen en werken. De wederopbouw van de stad begon in feite al vier dagen na het bombardement op 14 mei 1940, met de opdracht van het gemeentebestuur aan stadsarchitect Witteveen om een nieuwe stad te tekenen. In 2015 was dat dus, net als het bombardement zelf, 75 jaar geleden. 

Het gaat inmiddels goed met Rotterdam. Door de vele nieuwe en architectonisch hoogstaande gebouwen is Rotterdam inmiddels uitgegroeid tot internationale hotspot. Maar belangrijker nog is de onderstroom van nieuwe initiatieven, jonge ondernemers en kunstenaars die een pioniersgeest hebben die doet denken aan de wederopbouwjaren. Met als groot verschil dat het toen van bovenaf gepland werd, en nu van onderop komt. 

De samenkomst van 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu resulteerde in seizoen 2015-2016 in de door Rotterdam Festivals gecoördineerde culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! Hiermee zette Rotterdam de traditie voort in een reeks van wederopbouwmanifestaties die sinds 1950 werd georganiseerd. 

In het teken van de feestelijke manifestatie werden ruim 100 projecten opgezet: van een versierde Erasmusburg, publiekstrekker De Trap en de buitententoonstelling Head Lights op markante wederopbouwgebouwen tot exposities en voorstellingen in bijna alle theaters en musea in de stad en uiteraard jubileumconcerten in de Doelen. Bekijk hier alle projecten van Rotterdam viert de stad!

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Het echte China, in Rotterdam

Het echte China, in Rotterdam

Niet alleen herbergt Rotterdam een van de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland, ook maakt de Doelen praktisch deel uit van Chinatown: genoeg reden - zo vonden wij - voor een nieuw evenement waarin de cultuur van dit land belicht werd.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

'Bijna iedere Rotterdammer is hier wel eens geweest'

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma Verhalen van Staal en Steen neemt stadshistoricus Paul van de Laar de Doelen onder de loep. Wat is de architectonische waarde van het gebouw en wat is de betekenis van de Doelen voor de stad?

Vooruitblikken op het jubileumseizoen 2015-2016

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma MOOIS wordt met Doelen directeur Gabriël Oostvogel vooruitgeblikt op het feestelijke jubileumseizoen ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Doelen.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer

50-jarig jubileum in beeld

Op 18 mei 2016 vierden we officieel ons 50-jarig bestaan. Het héle seizoen 2015-2016 vierden we dit feestelijke feit. Natuurlijk met véél muziek, maar ook met een tv-serie, een dik boek en nog veel meer. Bekijk hier de compilatie van dit feestseizoen.

Afbeelding bij 25 jaar DoelenKwartet

25 jaar DoelenKwartet

Seizoen 2017-2018 is er een vol jubilea: 100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest, 50 jaar Doelenorgel, 10 jaar Kindermuziekweek en 10 jaar Red Sofa. Het DoelenKwartet, ons huiskwartet, viert zijn 25-jarig bestaan.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Stadsdichter Hester Knibbe schrijft jubileumgedicht voor jarige Doelen

Met dank aan de Bibliotheek Rotterdam, het Rotterdamse Stadsdichterschap en Rotterdam viert de stad! schreef stadsdichter Hester Knibbe het gedicht Opus Zero voor het 50-jarige jubileum van de Doelen, dat ze tevens voordroeg op ons jubileumfeest.