De Doelen

11 juni 2016

‘Ik had de kaarten al twee jaar in huis.’

Mevrouw Lange-Rienecker is in ons jubileumjaar al 89 jaar, maar voor een mooi concert reist ze nog gerust van Voorburg naar Rotterdam. Zeker als het om de Berliner Philharmoniker gaat.

"Ik had de kaarten al twee jaar in huis. Al die tijd heb ik me erop verheugd. Toen was het zover: de Berliner Philharmoniker in de Doelen. Ik ken het orkest goed. Ik heb jaren in Berlijn gewoond en bijna iedere zondagochtend bezocht ik daar de Titania-Palast, waar je de Berliner Philharmoniker voor een habbekrats kon zien repeteren. Toen ik weer naar Nederland verhuisde, zo’n vijftig jaar geleden alweer, werd ik kind aan huis bij de Doelen. De Berliner had ik nooit meer gezien. En nu stond ik weer oog in oog met dat geweldige orkest. Het was práchtig en een mooie manier om stil te staan bij het 50-jarig bestaan van de Doelen.

Vlak voor de oorlog uitbrak, ben ik als twaalfjarig meisje nog in de oude Doelen geweest aan de Coolsingel. Na het bombardement was er niets meer van over en duurde het nog jaren voor het nieuwe concertgebouw zou openen, waar ik gelukkig opnieuw gouden tijden heb beleefd. Vlak voor het jubileumconcert stond ik op het Kruisplein, dat in al die jaren zoveel transformaties heeft ondergaan. Ik keek om mij heen en dacht bij mezelf: wat is Rotterdam ontzettend mooi geworden."

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Berliner sluit jubileumseizoen af

Berliner sluit jubileumseizoen af

Het jubileumseizoen van de Doelen zit erop. Op 18 mei 2016 bestond de Doelen 50 jaar en dit is het gehele seizoen uitbundig gevierd. De afsluiting door de Berliner Philharmoniker was spectaculair: lees hier alles over deze avond.

Lees meer

50-jarig jubileum in beeld

Op 18 mei 2016 vierden we officieel ons 50-jarig bestaan. Het héle seizoen 2015-2016 vierden we dit feestelijke feit. Natuurlijk met véél muziek, maar ook met een tv-serie, een dik boek en nog veel meer. Bekijk hier de compilatie van dit feestseizoen.

Vooruitblikken op het jubileumseizoen 2015-2016

In deze aflevering van het RTV Rijnmond programma MOOIS wordt met Doelen directeur Gabriël Oostvogel vooruitgeblikt op het feestelijke jubileumseizoen ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Doelen.

Afbeelding bij 25 jaar DoelenKwartet

25 jaar DoelenKwartet

Seizoen 2017-2018 is er een vol jubilea: 100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest, 50 jaar Doelenorgel, 10 jaar Kindermuziekweek en 10 jaar Red Sofa. Het DoelenKwartet, ons huiskwartet, viert zijn 25-jarig bestaan.

Lees meer

Rotterdams Philharmonisch Orkest feliciteert!

Op 18 mei 2016 vierde de Doelen zijn officiële vijftigste verjaardag met een groots jubileumfeest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest mocht natuurlijk niet ontbreken en gaf een bijzonder optreden met Edo de Waart.

Afbeelding bij Het echte China, in Rotterdam

Het echte China, in Rotterdam

Niet alleen herbergt Rotterdam een van de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland, ook maakt de Doelen praktisch deel uit van Chinatown: genoeg reden - zo vonden wij - voor een nieuw evenement waarin de cultuur van dit land belicht werd.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Fascinatie voor dirigenten

Fascinatie voor dirigenten

Al sinds 1969 bezoekt Joop Bonebakker trouw de Doelen. Bij elk concert groeit zijn fascinatie voor dirigenten. Vanaf zijn vaste stek in de Grote Zaal bewondert en aanschouwt hij grote dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev en Simon Rattle.

Lees meer

Aftermovie Eeuwfeest Schouwburgplein

Op 9 juni werd de 100ste verjaardag van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gevierd op het Schouwburgplein. Zo'n 4000 bezoekers genoten van muzikale optredens én de live-vertoning van het Jubileumconcert op groot scherm. Een feest om nooit te vergeten!

Afbeelding bij Rotterdam viert de stad!

Rotterdam viert de stad!

De viering van 50 jaar de Doelen reikt verder dan de Doelen zelf. Via de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! werd in seizoen 2015-2016 stilgestaan bij 75 jaar wederopbouw, 50 jaar de Doelen en de stad van nu.

Lees meer

Stadsdichter Hester Knibbe schrijft jubileumgedicht voor jarige Doelen

Met dank aan de Bibliotheek Rotterdam, het Rotterdamse Stadsdichterschap en Rotterdam viert de stad! schreef stadsdichter Hester Knibbe het gedicht Opus Zero voor het 50-jarige jubileum van de Doelen, dat ze tevens voordroeg op ons jubileumfeest.