De Doelen

17 november 1973

Miles Davis: 'opening naar een nieuwe wereld'

Op het Newport Jazz Festival in 1973 maakt de destijds 18-jarige Michiel van Dijk kennis met Miles Davis. Het werd een magische concertervaring die hem altijd bij zou blijven.

"Ik was net enkele maanden 18 en mijn ouders hadden dat jaar kaarten voor het Newport Jazz Festival. Op de zaterdagavond zouden B.B. King en Miles Davis optreden in de Grote Zaal van de Doelen. Die avond hadden zij echter een avondje bij vrienden in Rotterdam. Aangezien ik een plaat van B.B. King had leek het hun een mooie oplossing om mij met mijn zus (van toen net 13) bij de Doelen af te zetten zodat wij onder de pannen waren. De dag erna zou een autoloze zondag zijn en daarom moesten mensen met auto voor twaalf uur thuis zijn. Hiervoor was het nachtconcert van Miles Davis verplaatst naar een vroeger tijdstip en zou het nog voor het optreden van B. B. King plaatsvinden. Ik had alleen nog maar van de naam Miles Davis gehoord en hierdoor was het voor ons een verassing voor wat er komen ging. We zaten ergens aan de zijkant, links geloof ik, eerste rij met muurtje voor ons. Mijn zus herinnert zich alleen dat het een hoop herrie was, maar voor mij was het een opening naar een nieuwe wereld. Wauw! Ik snapte er helemaal niets van, maar heb het geheel met ellebogen op het muurtje en open mond als een trein over mij heen laten denderen. Ik was al wel een beetje bekend met de wat progressievere popmuziek van Jimi Hendrix, Soft Machine en aanverwanten, maar dit was toch iets anders. B.B. King was geen afknapper maar een routineus concert en daar heb ik niet veel van onthouden. Miles Davis ben ik echter nooit meer vergeten. 

Er zijn opnames van dit concert en het is een bijzondere ervaring om die nu terug te horen en te bedenken dat mijn geklap tussen de andere bezoekers daarop te horen is. Nu, een halve eeuw later, heb ik een aardige muziekcollectie met ook heel wat Miles Davis. Ik probeer nog steeds van de laatste ontwikkelingen in de muziekwereld kennis te nemen in de hoop, en af en toe lukt dat, een zelfde ervaring als toen te krijgen. "

Miles Davis op Newport Jazz in de Doelen © Gijsbert Hanekroot

Ook een verhaal? Stuur het ons!

 
 
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer
Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.