De Doelen

11 oktober 1981

'De magie van het aftellen' bij Sonny Rollins Quartet

In 1981 geeft geeft de beroemde Amerikaanse jazzmuzikant en tenorsaxofonist Sonny Rollins hier een concert. In HP/De Tijd lazen we een interview met televisiepersoonlijkheid Wilfried de Jong waarin hij een mooi moment van dit concert benoemd.

"Het mooiste aftellen heb ik gezien in de Doelen, toen Sonny Rollins er was. Dat was in '79 of '81. Hij startte met het stuk Little Lu, een soort calypso. Toen kwam hij zo opgelopen met z'n tenorsax en ik zat zo half aan de zijkant, dus ik kon zo schuin op het podium kijken. Hij ging met z'n rug naar het publiek staan, zó (De Jong staat op en voert een toneelstukje op van een man die gebogen, al grommend en kreunend, een traag drentelpasje op de plaats maakt), met van die dikke dijen en met een paar van die grote gympen - zeg maar gerust zeeschepen - aan. Dat gruizige zingen van de melodie om het juiste tempo te vinden en dan ineens zich omdraaien en huppakee, dan was het er! De magie van het aftellen: fascinerend om te zien! De klik zit namelijk niet mechanisch in je koptelefoon. De klik is de interactie die je met de zaal hebt. Je kunt niet altijd in hetzelfde tempo spelen. Het tempo is de klik van de muzikant met zijn publiek."

Fragment uit een interview met Wilfried de Jong over de cruciale rol van muziek in zijn leven en zijn fascinatie voor de manier waarop jazzmusici aftellen. Uit HP/De Tijd, januari 2016. 

Ook een verhaal? Stuur het ons!

Afbeelding bij Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op de eerste rij bij Aretha Franklin

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin twee optredens in Nederland: in de Doelen en Het Concertgebouw. De concerten waren onderdeel van haar eerste en laatste Europese tournee. Vanwege vliegangst zou de zangeres later niet meer in het buitenland optreden.

Lees meer
Afbeelding bij Dag van de Rotterdamse Jazz

Dag van de Rotterdamse Jazz

Ter gelegenheid van 50 jaar de Doelen blikken we terug op de jazzgeschiedenis van Rotterdam. Jazz International Rotterdam organiseert daarom de Dag van de Rotterdamse Jazz waarop jazz van vroeger, van nu en van de toekomst aan bod komt.

Lees meer

Mike Boddé: 'De Doelen was een waanzinnige sensatie'

Mike Boddé vertelt over zijn eerste kennismaking met de Doelen: tijdens een concert van wonderkind Ana-Maria Vera in 1976 spatte zijn droom om concertpianist te worden uiteen. Toch was hij sterk onder de indruk van het gebouw en is dat nog steeds.

Concert-agenda sinds 1966

In het concertoverzicht vindt u alle concerten die hier sinds de opening hebben plaatsgevonden.

Bekijk hier de agenda
Afbeelding bij Miles Davis

Miles Davis

Het was de voorloper van North Sea Jazz: het Newport Jazz Festival dat jaarlijks in de Doelen plaatsvond en waar werkelijk alle grote jazzlegendes hebben opgetreden.

Lees meer

'De Doelen en ik hebben iets met elkaar'

In haar 50-jarige carrière heeft Joke Bruijs hier vaak opgetreden. Haar jubileum vierde ze dan ook heel graag met ons. In dit filmpje vertelt ze over haar Doelendebuut als 17-jarige, de vele Zondagochtendconcerten en wat de Doelen voor haar betekent.